Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Milijarder Carl Icahn se je odločil za prodajo vseh Applovih delnic

Milijarder Carl Icahn se je odločil za prodajo vseh Applovih delnic
April 29
07:17 2016

Milijarderski vlagatelj Carl Icahn se je odločil za prodajo svojega deleža v družbe Apple, saj je zaskrbljen glede prihodnosti družbe na Kitajskem.

"Pri Applu smo zaprli svojo trgovalno pozicijo" je dejal v televizijskem intervjuju. Po poročilih naj bi Icahn z prodaji svojega deleža v družbi zaslužil 1,76 milijarde evrov. Na neki točki lansko leto, je imel sicer v lasti 53 milijonov delnic družbe, katerih vrednost je znašala 5,72 milijarde evrov.

Apple prvič v zgodovini z upadom prodaje iPhonov

Icahn običajno od družb v katere vlaga zahteva spremembe, zaradi česat si je prislužil naziv "vlagateljski aktivist".

Delnice družbe je začel kupovati v tretjem četrtletju leta 2013, ko so z njimi trgovali pri vrednosti okrog 68 dolarjev. Včeraj so delnice med trgovalni dnevom izgubile 3 odstotke vrednosti, ter zaključile pri nivoju 94,83 dolarja.

Cook "obžaluje"

Icahn je dejal, da je pred prodajo delnic govoril z izvršnim direktorjem Appla, Timom Cookom. "Zjutraj sem ga poklical, da ga obvestim o svoji prodaji in seveda je dejal, da mojo določitev obžaluje. Vseeno sem mu dejal, da so odlično podjetje," je dejal Icahn. Prodaja delnic sicer ni bila razkrita z vložitvijo pri regulativnih organih. Novica o prodaji se je namesto tega pojavila na ameriškem televizijskem kanalu CNBC.

Gospod Icahn je sicer večinski delničar družbe Icahn Enterprices - holding, ki vlaga v več vrst naložb, vse od rudarstva do avtomobilske industrije, pa do nepremičnin in embalaže za hrano.

Kitajske skrbi

Icahn je dejal, da tičita razloga za hitro prodajo delnic Appla v Kitajski gospodarski upočasnitvi in skrbi glede vmešavanja Kitajskih oblasti v poslovanje tujih družb v državi. Marca so namreč v državi sprejeli zakon, ki od družb zahteva, da se vsa vsebina, ki bo prikazana na Kitajskem shranjuje na serverjih, ki se nahajajo na celinski Kitajski.

Zaradi tega so morali pri Applu na Kitajskem prenehati ponujati storitvi iBooks in iTunes. Pri družbi so že izrazili upanje, da bo dostop do omenjenih storitev kmalu spet možen. Pred dnevi je sicer Apple poročal o 13 odstotnem padcu prihodkov v četrtletju, prvič v zgodovini pa so zabeležili padec prodaje iPhonov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce