Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Milijarder Warren Buffett načrtuje svoje nasledstvo

Milijarder Warren Buffett načrtuje svoje nasledstvo
January 11
08:31 2018

Pri družbi Berkshire Hathaway so se odločili za napredovanje dveh dolgoletnih članov vodstva, medtem ko razmišljajo o prihodnosti brez milijarderskega predsednika Warrena Buffetta. Dva nova podpredsednika - Gregory Abel in Ajit Jain - sta tako možna naslednika 87 letnega Buffetta, ki je investicijsko družbo vodil prek vse njene velike rasti.

Buffett sicer zase pravi, da je še vedno dobrega zdravja, hkrati pa je za nova popredsednika dejal, da imata "Berkshire v svoji krvi".

Napredovanji sta oblikovani tako, da dajeta omenjenima posameznikoma več izkušenj pri vodenju družbe. 55 letni Gregory Abel, ki je trenutno vodja družbe Berkshire Hathaway Energy, je bil imenovan za podpredsednika za nezavarovalniški del poslovanja družbe.

Google tožijo zaradi diskrimnacije belskih konzervativnih moških

Na drugi strani bo 66 letni Jain, prevzel glavno mesto izvršnega direktorja zavarovalniškega dela družbe. Oba sta postala tudi člana upravnega odbora družbe, ki po novem šteje 14 članov.

Buffett je sicer za medije dejal, da bi morale biti spremembe za družbo od zunaj skoraj neopazne. "Gre za del gibanja, ki bo ščasoma prevzelo vodenje in to sta dve ključni osebnosti v Berkshiru," je dejal. "To bi bilo smiselno storiti že pet let nazaj."

Buffett je sicer na čelu Berkshire Hathawaya že več kot štiri desetletja, družbo pa je med svojim vodenjem spremenil v zelo kompleksen konglomerat, ki upravlja tovornimi železnicami, velikmi zavarovalniškimi družbami, nepremičninami, časopisi in javnimi službami.

Med njihovimi naložbami najdemo družbe, Geico, Kraft Heinz Co, Fruit od the Loom in Acme Brick Company. Družba in njena hčerinska podjeja po svetu zaposlujejo več kot 367,000 ljudi. Z družbami upravljajo na decentraliziran način, vseeno pa pomembne odločitve o naložbah še naprej nadzorujeta Warren Buffett in 93 letni podpredsednik družbe, Charlie Munger.

Buffett pove, da gre še vedno vsako soboto v svojo pisarno, vseeno pa so načrti o naslednikih že dolgo del razprav med člani upravnega odbora družbe. Buffett je dejal, da bosta Jain in Abel nadzorovala oddelka, ki sta različna, a po velikosti in pomembnosti precej podobna.

"Čarovnik iz Omahe"

Čas ki ga je Buffett preživel v Berkshiru je pomagal zacementirati njegov status enega od najbogatejših ljudi na svetu, trenutno naj bi njegovo premoženje po ocenah Forbsa dosegalo skoraj 88 milijard dolarjev.

Buffett, ki je zanan tudi z vzdevkom "Čarovnik iz Omahe" je znan po svojih dolgoročnih naložbah in ljudskosti. Že dolga desetletja tako živi v isti hiši v Omahi, Nebraska, hkrati pa se je zavezal, da bo večino svojega premoženja podaril dobrodelnim organizacijam.

Buffett je dejal, da bi bilo še dodatnih 10 let pri družbi "dolgo obdobje", vseeno pa nima nobenih načrtov, da bi odstopil. "Rad imam to kar počnem v Berkshiru", je dejal. "Delo je bolj zabavno, kot sem si kdajkoli predstavljal."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce