Finančni trgi

Prispevki

“Mini Madoff” obsojen na 14 let zapora

“Mini Madoff” obsojen na 14 let zapora
October 25
06:52 2010

Newyorški zvezni sodnik John Koeltl je v petek 77-letnega poslovneža Arthurja Nadela, ki so mu doma na Floridi dali vzdevek "mini Madoff", obsodil na 14 let zaporne kazni, ker je prevaral vlagatelje svojega sklada za skupaj 168 milijonov dolarjev.
Podobno kot Bernard Madoff je tudi Arthur Nadel vodil piramidno shemo, in sicer od leta 1999 do leta 2009, ko je bilo igre konec zaradi finančne krize. Stare vlagatelje v svojih šest skladov je izplačeval z denarjem novih, dokler novih ni zmanjkalo zaradi krize, stari pa so hoteli denar, ki ga ni bilo. Nadel naj bi v 10 letih nabral okrog 300 milijonov dolarjev, na koncu pa mu jih je zmanjkalo 168 milijonov.

Guruji, ki mešajo finančno meglo

Vzdevek "mini Madoff" so mu nadeli, ker je ljudi prevaral podobno kot sicer veliko večji prevarant, 72-letni Bernard Madoff, ki je bil zaradi 65 milijard dolarjev vrednih prevar lani obsojen na 150 let zapora. Tako kot Nadel je imel tudi Madoff veliko strank na Floridi, kjer živi veliko upokojencev, ki so bili Nadelova glavna tarča.

Vir: Delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles