Finančni trgi

Prispevki

Moramo prodati deleže v slovenskih bankah, če ne …

Moramo prodati deleže v slovenskih bankah, če ne …
December 10
10:12 2012

... bomo potrebovali pomoč, je izjavil finančni minister Janez Šušteršič je v pogovoru za Reuters. Če vladi torej ne bo uspelo prodati deležev v bankah in državnih družbah, bo Slovenija potrebovala pomoč.

Šušteršič je napovedal prodajo teh deležev v prvi polovici prihodnjega leta. "Če se to ne bo zgodilo, se lahko zgodi, da bomo sredi prihodnjega leta zaprosili za pomoč," je dejal finančni minister, ki verjame, da referenduma o slabi banki ne bo. Šušteršič namreč od ustavnega sodišča pričakuje, da bo do konca leta zavrnil zahtevo sindikatov za referendum o zakonu o slabi banki.

Šušteršič je poudaril, da obstaja več možnosti za rešitev vprašanja slabih terjatev, toda v vladi menijo, da je zakon najučinkovitejša in najhitrejša med njimi. "Upam, da bomo popravili razmere v bančništvu dovolj hitro, da se bomo izognili zunanji pomoči," je dejal minister.

Slovenija tone še globlje

"Glede na velikost slabih posojil bi lahko potrebovali državna jamstva zanje, in sicer v višini do 10 odstotkov BDP-ja. S tem pa bi se zaradi čiščenja portfeljev lahko povečala proračunski primanjkljaj in javni dolg države," je opozoril Šušteršič.

Vlada namerava prodati Telekom Slovenije, Zavarovalnico Triglav in Petrol. Reuters poudarja, da je Slovenija v nasprotju z drugimi "nekdanjimi komunističnimi državami" zadržala velik del podjetij v državni lasti, predvsem v bančništvu, zavarovalništvu in energetskem sektorju.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce