Finančni trgi

Prispevki

Mramor: S projektom davčnih sprememb bomo nadaljevali

Mramor: S projektom davčnih sprememb bomo nadaljevali
June 10
06:52 2016

Minister za finance Dušan Mramor je danes kljub nasprotovanju nekaterih združenj delodajalcev napovedal, da bo ministrstvo s projektom mini davčne reforme oz. z ukrepi za davčno prestrukturiranje nadaljevalo. Ravnanje GZS in OZS pa se mu zdi neverodostojno in je nad njim ogorčen.

Mramor je v izjavi za javnost spomnil, da so z vsemi delodajalskimi organizacijami opravili tri kroge pogovorov in v teh posvetovanjih so po njegovih besedah poudarjali, da je to korak v pravi smeri in da naj z iskanjem rešitev ministrstvo nadaljuje.

A v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije so v sredo povedali, da predlagani model davčnega prestrukturiranja, ki ga je objavilo ministrstvo za finance, nima podpore gospodarstva. Napovedali so tudi bojkot seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki je bila sklicana za petek in naj bi se posvetila tudi davčnim spremembam.

Yellenova svari pred učinkom Brexita na ameriško gospodarstvo

Po Mramorjevem mnenju je to neverodostojno, nad odzivom delodajalskih združenj pa je ogorčen. Še posebej zato, ker je govoril z več direktorji pomembnih podjetij, ki so mu zagotovili, da podpirajo te spremembe in da se čudijo javnim nastopom GZS in OZS.

A na ministrstvu za finance so se odločili, da bodo s procesom vendarle nadaljevali in ga poskušali pripeljati do konca. Ključni namen sprememb je povečati konkurenčnost in razbremeniti najbolj uspešne kadre v podjetjih. Od tega cilja ne odstopajo, dopušča pa možnost, da predlagane rešitve v javni obravnavi in koalicijskih usklajevanjih doživijo še določene spremembe. O nadaljevanju procesa se je po ministrovih besedah na današnjih usklajevanjih strinjala tudi koalicija.

Minister je opozoril, da je Slovenija glede na države v soseščini popolnoma nekonkurenčna pri najbolj uspešnih zaposlenih. "Mi si bomo lahko višje plače in denar za pokojnine ter vse ostalo privoščili le ob visoki gospodarski rasti, to pa zagotavljajo ti ključni kadri," je dejal Mramor.

Če teh kadrov ne bomo imeli, ker bodo šli v tujino oz. iz tujine prodornih posameznikov ne bomo uspeli privabiti v Slovenijo, se lahko po ministrovih opozorilih nadejamo "izjemno težke situacije" v prihodnosti, tudi zaradi zelo neugodne demografske slike.

V Krki in Leku, dveh večjih slovenskih podjetjih, predlagano razbremenitev stroškov dela podpirajo. "S tem predlogom se Slovenija postopoma približuje obdavčitvi dela nekateri drugih držav in postaja konkurenčnejša," je za STA komentiral predsednik uprave Leka Vojmir Urlep.

Tudi v Leku bi si želeli korenitejše razbremenitve stroškov dela, a predlagane spremembe so korak, ki vodi v smer izboljševanja pogojev za delovanje gospodarskih družb, je ocenil Urlep.

Pri tem je zanikal trditve, da gre za razbremenjevanje elit, v kolikor so kot elite mišljeni vodilni in vodstveni delavci. "Ti so namreč skupaj z razvojniki in tehnologi v proizvodnji ključni za vse uspehe, ki jih je naša družba dosegla znotraj Novartisa," je zapisal prvi mož Leka.

"Glede na to, da je delež zaposlenih z najmanj univerzitetno izobrazbo v skupini Krka že 55-odstoten, podpiramo razbremenitev stroškov dela," pa je za STA sporočil predsednik uprave Krke Jože Colarič. V kolikor v povezavi z davkom od dohodka pravnih oseb ohranimo obstoječe olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj ter za investicije, se mu zdi sprejemljivo tudi delno povišanje davčne stopnje.

Za Krko je namreč pomembna ohranitev obstoječega obsega davčnih olajšav, saj v povprečju investirajo okrog 150 milijonov evrov na leto, za lastno raziskovalno-razvojno dejavnost pa namenjajo več kot 100 milijonov evrov letno.

Petkova seja ESS je bila medtem odpovedana, je za STA povedala trenutno predsedujoča ESS Evelin Vesenjak iz sindikata KNSS-neodvisnost. Poleg omenjenih treh združenj se je ne bi udeležili niti v Združenju delodajalcev Slovenije, ker imajo sejo upravnega odbora, na kateri bodo obravnavali tudi davčne predloge ministrstva, svoje stališče pa bodo nato predstavili tudi novinarjem.

Mramor bi si želel, da bi lahko predlagani model socialnim partnerjem predstavil v roku 14 dni, vmes pa naj bi bilo še nekaj posvetovanj.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce