Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Musk izpolnil svojo obljubo in prodal delnice Tesle

Musk izpolnil svojo obljubo in prodal delnice Tesle
November 11
06:27 2021

Izvršni direktor Tesle Elon Musk, je prodal za približno 5 milijard dolarjev delnic proizvajalca električnih avtomobilov. Do prodaje je prišlo zgolj nekaj dni zatem, ko je svojih 63 milijonov sledilcev na Twitterju vprašal ali naj proda 10 odstotkov svojega lastniškega deleža v Tesli.

Delnice družbe so po objavi ankete v dveh dneh izgubile 16 odstotkov vrednosti predenj se je njihova vrednost včeraj spet okrepila. Tesla je sicer najvrednejši proizvajalec avtomobilov na svetu z borzno vrednostjo višjo od bilijona dolarjev.

Muskov sklad je prodal 3,6 milijona delnic Tesle v vrednosti približno 4 milijarde dolarjev.

Twitter glasoval za odprodajo teslinih delnic Elona Muska

Hkrati je prodal še 934.000 delnic za približno 1,1 milijarde dolarjev, potem ko je izkoristil možnost za pridobitev skoraj 2,2 milijona delnic, glede na podatke v vlogi pri regulatorju ameriškega borznega trga.

Dokumenti so pokazali, da je bila prodaja približno petine delnic opravljena na podlagi vnaprej pripravljenega načrta trgovanja, ki je bil ustvarjen septembra, kar je mnogo predenj je Musk konec tedna objavil svoj namen o prodaji delnic na družbenih omrežjih.

Kljub temu pa je regulatorna dokumentacija pokazala tudi, da prodaja preostalega dela delnic ni bila načrtovana.

V soboto je Musk na Twitterju objavil anketo, v kateri je svoje sledilce pozval, naj glasujejo o tem ali naj proda del svojega lastniškega deleža v Tesli, za izpolnitev svojih davčnih obveznosti.

"V zadnjem času se veliko govori o nerealiziranih dobičkih, ki veljajo kot sredstvo za izogibanje davkom, zato predlagam prodajo 10 odstotkov svojih delnic Tesle," je tvitnil. "Upošteval bom rezultate ankete, pa naj bodo kakršni koli."

Anketa je nato privabila več kot 3,5 milijona glasov, pri čemer je skoraj 58 odstotkov ljudi glasovalo za prodajo deleža.

Musk je hkrati poudaril, da ga Tesla ne plačuje v gotovini: "Imam samo delnice družbe, zato je edini način, da osebno plačam davke, prodaja delnic."

V okviru zadnje transakcije je Musk uveljavljal delniške opcije, ki mu jih je leta 2012 podelil proizvajalec avtomobilov, kot del njegovega plačilnega paketa. Takšne transakcije posledično sprožijo plačilo davka na dobiček, ki se običajno poravna z denarjem zbranim z takojšnjo prodajo nekaterih novo pridobljenih delnic.

Gre za prvo prodajo delnic iz strani Muska po letu 2016, ko je nazadnje uveljavljal delniške opcije. Takrat je prodal nekaj delnic, da bi pokril račun za plačilo dohodnine v višini skoraj 600 milijonov dolarjev.

Musk je sicer trenutno najbogatejša oseba na svetu, pri čemer se ocenjuje, da je njegovo osebno premoženje vredno več kot 280 milijard dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles