Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Citigroup zmanjšuje svoje globalno potrošniško poslovanje Banka Citigroup se je odločila za zaprtje potrošniškega poslovanja na 13 trgih po Aziji, Evropi in na Bližnjem vzhodu. Ameriška bančniška skupina bo te operacija tako vodila zgolj še iz...
  • V zaporu je umrl zloglasni finančni prevarant Bernie Madoff Osramočeni finančni baron iz Wall Streeta Bernie Madoff, ki je prestaljal zaporno kazen zaradi ene od največjih finančnih prevar v zgodivini ZDA je pri 82 letih umrl v zaporu. Novico...
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...

Na ameriškem črnem seznamu družb po novem tudi Alibaba in Tencent?

Na ameriškem črnem seznamu družb po novem tudi Alibaba in Tencent?
January 07
07:15 2021

Administracija ameriškega predsednika Trumpa razmišlja, da bi na seznam črnih podjetij, ki so pod nadzorom kitajske komunistične partije dodala tudi tehnološka velikana Alibaba in Tencent. To pa je poteza, ki bo še dodatno zaostrila odnose med državama.

Uradniki ministrstva za obrambo, ki nadzirajo imenovanja sicer še niso dokončali načrtov za dodajanje novih podjetij na seznam in razpravljajo tudi o dodatnih kitajskih podjetij, ki jih bodo postavili na črni seznam.

Če bosta na seznam dodani družbi Alibaba in Tencent, bo zanje veljal izvršni nalog ameriškega predsednika Donalda Trumpa iz novembra, ki ameriškim vlagateljem od letošnjega novembra dalje prepoveduje kupovanje delnic družb, ki so uvrščena na črno listo.

Letala Boeing 737 MAX so ponovno stopila v operativno rabo

Delnice družbe Alibaba so med jutranjim trgovanjem na borzi v Hong Kongu izgubile 5 odstotkov vrednosti. Na drugi strani so se delnice družbe Tencent pocenile za 3 odstotke. Delnice družbe Alibaba, ki kotirajo na borzi v ZDA, so v sredo izgubile nekaj več kot 5 odstotkov vrednosti.

Donald Trump je sicer proti kitajskih podjetjem, ki so pod nadzorom komunistične partije sprejel močne ukrepe saj sta Washington in Peking zaradi kitajskega nedemokratičnega terorja nad svojim prebivalstvom in Hong Kongom in širjenja smrtonosnega virusa po vsem svetu, na bojni nogi.

V torek je Trump hkrati podpisal izvršni ukaz s katerim je prepovedal transakcije z osmimi kitajskimi aplikacijami, vključno z mobilnimi plačilnimi platformami Ant Qall Wallet in WeChat Pay.

Novembrska izvršna odredba je sicer omogočila uporabo zakona iz leta 1999, ki je obrambnemu ministrstvu naložilo pripravo seznama kitajskih podjetij, ki so v lasti ali pod nadzorom kitajske vojske. Pentagon, ki je omenjeni mandat izpolnil šele lani, je doslej na črno listo uvrstil 35 podjetij, med katerimi sta tudi največji kitajski proizvajalec čipov SMIC in naftni velikan CNOOC.

Medtem ko je izdaja novembrske direktive ponudnike borznih indeksov, ko je družba MSCI spodbudila k črtanju delnic družb iz črnega seznama, pa je zmeda glede obsega pravul v zadnjih dneh povzročila nekaj dramatičnih odločitev in ponovnih odločitev na newyorški borzi.

Newyorška borza je tako 31.decembra objavila načrte za odstranitev delnic družb China Mobile Ltd, China Telecom Corp Ltd in China Unicom Hong Kong Ltd. A so nato v ponedeljek po posvetu z zveznimi regulatorji svojo odločitev obrnili. Nato pa so včeraj sporočili, da se bodo držali originalnega načrta.

Indeks Dow Jones je pri svoji odločitvi sledil newyorški borzi in pozno včeraj sporočil, da bodo iz kotacije odstranili ameriške depozitarne račune treh kitajskih telekomunikacijskih družb.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles