Finančni trgi

Prispevki

Na Baliju danes osrednji del letnega zasedanja IMF in Svetovne banke

Na Baliju danes osrednji del letnega zasedanja IMF in Svetovne banke
October 12
06:08 2018

Na indonezijskem otoku Bali bo danes potekal osrednji del letnega srečanja IMF in Svetovne banke, na katerem bodo obravnavali aktualna vprašanja, povezana s svetovnim gospodarstvom. Osrednjega dela se bosta med drugim udeležila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman in Primož Dolenc, ki začasno vodi Banko Slovenije.

Danes bo med drugim govora o učinkovitih državnih in zasebnih vlaganjih v naložbe, ki imajo pozitivne socialne, gospodarske ali okoljske učinke ter so predvsem skladne z cilji za zmanjšanje segrevanja globalnega ozračja.

IMF Sloveniji napoveduje poslabšanje javnofinančnega salda

Letno zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke sicer letos zaznamujejo okrepljena negotovost v globalnem gospodarstvu in povečana tveganja, ki znižujejo pričakovanja glede gospodarske rasti.

V najnovejšem poročilu, ki je bilo predstavljeno v torek, je IMF za letos in prihodnje napovedal 3,7-odstotno rast globalnega bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,2 odstotne točke manj od julijske vmesne napovedi. Je pa izboljšal napoved za Slovenijo, ki ji za letos napoveduje 4,5-odstotno gospodarsko rast, kar je za pol odstotne točke več kot v spomladanski napovedi.

Kot tveganje za svetovno gospodarstvo je IMF v poročilu med drugim izpostavil trgovinski spor med ZDA in Kitajsko, ki je tudi sicer pomembna tema na srečanju. Direktorica IMF Christine Lagarde je v sredo svetovne voditelje pozvala k izboljšanju, ne uničenju svetovne trgovinske ureditve. "Delati moramo skupaj v smeri umirjanja in razreševanja trenutnih trgovinskih sporov," je dejala.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce