Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Na borzah zavelo olajšanje po dosegi premirja v ameriško-kitajski trgovinski vojni

Na borzah zavelo olajšanje po dosegi premirja v ameriško-kitajski trgovinski vojni
July 01
05:58 2019

Delnice so nov trgovalni teden začele z rastjo, medtem ko so se donosi obveznic znižali, saj je prišlo do odtajanja ameriško-kitajskih trgovinskih odnosov, s čimer se je zmanjšala ena od glavnih groženj za rast svetovnega gospodarstva. Vlagatelji so lahko tako bolj samozavestno stavili glede agresivnih političnih olajševalnih ukrepih centralnih bank po svetu.

Ameriški dolar je malenkostno pridobil na vrednosti v primerjavi z jenom, saj so se donosi na ameriške državne obveznice povišali, hkrati pa se je zvišale stave, da bo Ameriška centralna banka v tem mesecu znižala obrestne mere za pol odstotka.

"Srečanje Trump-Ši se zdi skromna zmaga za Kitajsko in kratkoročno pomeni pozitivno novico za tvegano premoženje, vseeno pa so rezultati v okvirju pričakovanj," je dejal ekonomist pri družbi Westpac, Richard Franulović.

Ford je napovedal velika odpuščanja v Evropi

"Pričakovanja za znižanje obrestnih mer Centralne banke bodo verjetno videla trajno obrezovanje, vseeno pa to bolj velja za njihovo naslednjo sejo 31. julija, kot prek naslednjega leta," je dodal. "Zmanjšanje stopnje obrestnih mer za 50 bazičnih točk, se zdi zelo malo verjetno."

Prvotni odziv trgov je bilo olajšanje, ker ni prišlo do sprejema dodatnih uvoznih dajatev, zato je japonski borzni indeks Nikkei zrasel za 1,6 odstotka in dosegel najvišje nivoje v zadnjih dveh letih. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je pridobil 0,4 odstotka vrednosti.

Indeks najpomembnejših kitajskih delnic CSI 300 je zrasel za 2,1 odstotka in dosegel najvišje nivoje po koncu aprila. Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so narasle za 0,8 odstotka, medtem ko so tiste za indeks FTSE pridobile 0,5 odstotka.

ZDA in Kitajska sta se v soboto dogovorili, da bosta ponovno začeli trgovinske pogovore, potem ko je Donald Trumo kitajskemu kolegu Ši Jinpingu ponudil koncesije, ko sta se sestala ob robu srečanja G20 na Japonskem. Med temi koncesijami je bilo začasna zamrznitev uvajanja novih uvoznih dajatev in zmanjšanje omejitev za tehnološko družbo Huawei, da bi tako zmanjšali napetosti s Pekingom. Kitajska se je strinjala, da bo opravila nove nakupe ameriških kmetijskih proizvodov in se vrnila k pogajalski mizi.

Škoda že storjena

Kljub temu ni bil določen noben rok za dosego sporazuma, hkrati pa je bilo veliko škode že storjeno, saj sta dve raziskavi o kitajski proizvodnji prek vikenda pokazali, da je prišlo do krčenja dejavnosti.

Uradni indeks PMI je tako v juniju dosegel 49,4 toke, kar je bilo nekoliko manj od napovedi, medtem ko je indeks PMI družbe Caixin/Markit padel na nivo 49,4 točke, kar je najnižje branje po januarju. Raziskave na Japonske in Južni Koreji so pokazale na podoben upad dejavnosti.

"Čeprav smo se najslabšemu primeru zelo verjetno izognili, pa ostaja grožnja s tarifami še naprej resna, hkrati pa je malo verjetno, da saje premirje veliko zaupanja podjetjem pri naložbah in odločanju za zaposlovanje," je dejal Tapas Stricland iz družbe NAB.

Reakcija na valutnih trgih je zmanjšala nekaj nedavnih dobičkov varnih zavetij, kot sta jen in švicarski frank. Ameriški dolar je na drugi strani pridobil 0,2 odstotka vrednosti v primerjavi z jenom in 0,4 odstotka v primerjavi z švicarskim frankom. Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil nivo in je trenutno vreden 1,1355 dolarja.

Rast vrednosti dolarja je znižala vrednost zlata, ki je izgubilo 1,2 odstotka vrednosti in padlo na nivo 1392,86 dolarja za unčo.

Cene nafte so se povišale, saj so se kartel proizvajalk nafte OPEC in njeni zavezniki odločili za podaljšanje zmanjšane proizvodnje nafte vse do konca letošnjega leta , potem ko je je Irak pridružil politiki največjih proizvajalk Rusiji in Saudski Arabiji.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so zrasle za 1,27 dolarja na 66,01 dolarja za sod, na drugi strani pa se je cena lahke ameriške nafte povišala za 1,19 dolarja na 59,66 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce