Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Na globalnih trgih je zaradi koronavirusa prišlo do razprodaje

Na globalnih trgih je zaradi koronavirusa prišlo do razprodaje
February 25
06:56 2020

Delnice na Japonskem so med današnjim jutranjim trgovanjem močno izgubile na vrednosti, saj so vlagatelji zaskrbljeni zaradi širjenja korona virusa. Padec je sledil včerajšnjim velikim padcem na Wall Streetu in v Evropi.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je tako ob odprtju izgubil 4,5 odstotka vrednosti, a je nato nekaj od izgub povrnil in se trenutno nahaja 3,3 odstotka v rdečem. Delnice družbe Toyota so izgubile 2,85 odstotka vrednosti, medtem, ko je matična družba modne verige Uniclo Fast Retailing izgubila 4 odstotke vrednosti.

Številna kitajska srednja in mala podjetja so zaradi virusa pred propadom

Obe omenjeni družbi sta močno odvisni od svetovne dobavne verige, ki se trenutno sooča z motnjami po zaustavitvi kitajskih tovarn.

Prek noči so delnice na Wall Streetu zabeležile najvišje dnevne padce po letu 2018, s tem da je indeks Dow Jones upadel za 3,5 odstotka.

V torek je bilo trgovanje na vseh glavnih azijskih trgih zelo previdno. Hongkonški indeks Hang Seng je tako malenkost izgubil na vrednosti, medtem ko je Južnokorejski indeks Kospi pridobil manj kot odstotek vrednosti.

Številni analitiki pričakujejo, da bo širitev korona virusa dosegla vrhunec v prvem četrtletju letošnjega leta, gospodarstvo pa naj bi v drugem četrtletju okrevalo.

"Tisti, ki pričakujejo, da bo virus sprožil globalno recesijo bodo razočarani, saj bo njegov vpliv verjetni začasne narave," je dejala Margaret Yang iz družbe CMC Markets. "Centralne banke po vsem svetu so pripravljene, da v gospodarstva vbrizgajo likvidnostna sredstva in za boj proti recesiji znižajo obrestne mere."

Na Kitajskem je indeks Shanghai Composite sredi nasprotujočih si poročil o uspešnosti zatiranja širitve virusa upadel za skoraj odstotek. Medtem ostajajo vlagatelji zaskrbljeni o tem kako daleč se lahko korona virus širi izven Kitajske, saj se pojavljajo strahovi pred dolgotrajno upočasnitvijo svetovnega gospodarstva.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles