Finančni trgi

Prispevki

Na javni dražbi danes na prodaj skoraj petina Mercatorja

Na javni dražbi danes na prodaj skoraj petina Mercatorja
July 07
06:09 2017

Ruska Sberbank, ki je kot največji upnik finančno nasedlega hrvaškega koncerna Agrokor družbi Agrokor Investments zaplenila 18,53 odstotka delnic Mercatorja, bo te danes ponudila na javni dražbi v Ljubljani. Izklicna cena zanje je postavljena pri 40,58 milijona evrov, po informacijah Financ pa jo bo kupila kar ena od hčerinskih družb Sberbank.

Gre za približno 1,13 milijona navadnih kosovnih delnic Mercatorja, ki jih je največja ruska zasebna banka zaplenila nizozemski družbi, ki je v 100-odstotni nekdanjega prvega moža Agrokorja Ivice Todorića in ki je ne ščiti hrvaški zakon o postopku izredne uprave. Todorić je te delnice zastavil kot zavarovanje pri najemu zadnjega kredita pri tej banki, ki jih je sedaj pridobila kot zastavni upnik.

Sporazumna prekinitev delovnega razmerja z nadomestilom

Agrokor ima medtem v največjem slovenskem trgovcu 69,57-odstotni lastniški delež, še okoli 10 odstotkov pa prek fiduciarnih računov hrvaški pokojninski skladi. Za Agrokorjeve delnice velja omenjeni zakon o izredni upravi, po katerem zaplembe delnic s strani upnikov niso mogoče.

Zasežene Mercatorjeve delnice bo Sberbank danes ob 14. uri v prostorih družbe Alta Invest prodajala v eni seriji, po informacijah časnika Finance pa se do četrtkovega izteka roka za dražbo ni registriral noben ponudnik.

To je bilo tudi pričakovati, saj omenjeni delež ne prinaša upravljavske moči v Mercatorju in tudi nasploh po delnicah slovenskega trgovca glede na lastniško strukturo ni povpraševanja. Kot potencialni interesenti so se sicer v medijih omenjali finančni skladi, ki bi ta delež pozneje dražje prodali v okviru poslovnega prestrukturiranja koncerna, porajale pa so se tudi zamisli o sodelovanju Slovenskega državnega holdinga ali katerega od državnih podjetij, npr. Petrola ali Pozavarovalnice Sava, na dražbi, vendar pa so to v vseh teh akterjih zanikali.

Ker Sberbank kot zastavni upnik ne more neposredno postati lastnik tega deleža, ga bo po informacijah Financ kupila kar ena od hčerinskih družb ruske banke, ki ni neposredno izpostavljena do Agrokorja. Tako si bo okrepila svojo vlogo v prihajajočem prestrukturiranju hrvaške skupine, v okviru katerega bo Mercator sam ali kot del trgovske veje Agrokorja zelo verjetno dobil novega lastnika.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce