Finančni trgi

Prispevki

Na Madžarskem rekordna kazen

Na Madžarskem rekordna kazen
November 21
09:41 2013

Madžarski urad za varstvo konkurence je 11 bankam naložil rekordno visoko kazen.

Med kaznovanimi bankami najdemo tudi ameriški Citibank, avstrijski Raiffeisen in Erste Bank,  francoska BNP Paribas, ter italijanski Unicredit.

Kazen so banke prejele na podlagi ugotovitve o kartelnem dogovarjanju v zvezi z madžarsko državno shemo za lažje odplačevanje posojil v tujih valutah. Gre pa za rekordno visoko kazen in sicer 9,5 milijarde forintov (32 milijonov evrov).

V uradu za varstvo konkurence so pojasnili, da so banke, da bi zavlekle oz. preprečile uveljavitev državnega programa spremembe pogojev za vračanje posojil, denominiranih v tujih valutah, usklajevale svoje strategije in si izmenjavale zaupne informacije.

HSBC najvišja kazen v zgodovini bančništva

Septembra 2011 je madžarska vlada sprejela sporno shemo, ki je Madžarom s hipotekarnimi posojili v tujih valutah, posebej v švicarskih frankih, omogočila, da posojila povrnejo hitreje in po nižjih obrestnih merah. Padec forinta je namreč stroške odplačevanja posojil teh Madžarov močno zvišal.

Shema, uveljavljena za hipotekarna posojila iz obdobja med 15. septembrom 2011 in 30. januarjem 2012, je pri Evropski centralni banki (ECB) in EU naletela na hudo kritiko. Posebej jezni so bili v Avstriji, ki je močno prisotna na madžarskem bančnem trgu.

Preiskava v zvezi s kartelnim dogovarjanjem bank je stekla novembra 2011, sprožila pa jo je pritožba člana madžarske vladajoče stranke Antala Rogana.

Vpletene banke se na kazen še niso odzvale.

Vir: STA

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce