Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Na svetovnih trgih vlada panika, Wall Street z najhujšim dnevnim padcem po letu 1987

Na svetovnih trgih vlada panika, Wall Street z najhujšim dnevnim padcem po letu 1987
March 13
07:17 2020

Delniški trgi so danes nadaljevali z nestabilnim trgovanjem, saj vlagatelji še naprej tehtajo med učinki koronavirusa in ukrepi sprejetimi za lajšanje njegovega gospodarskega učinka. Delniški trgi po vsem azijsko-pacifiški regiji, vključno z Japonsko, Avstralijo in Indijo so danes beležili močna nihanja.

Dogajanje sledi včerajšnjemu silovitemu padcu obeh glavnih ameriških indeksov Dow jonsa in S&P 500, ki sta z skoraj 10 odstotnim padcem zabeležila najhujši dnevni upad vrednosti po letu 1987.

V zadnjih dneh se sicer oblasti po vsem svetu mrzlično trudijo s sprejemom nujnih ukrepov s katerimi se želijo izogniti recesiji.

Glavni japonski borzi indeks Nikkei 225 je med današnjim zgodnjim trgovanjem izgubil več kot 10 odstotkov vrednosti, predenj je nekoliko okreval in trenutno beleži približno 6 odstotni padec vrednosti. Najbolj divji so bili premiki avstralskih delnic, ki so dan začele z 8,1 odstotnim padcem vrednosti, nato pa so dan zaključile z kar 4,4 odstotno rastjo vrednosti.

Azijski trgi po ameriški prepovedi letov iz Evrope danes krepko v rdečem

Tudi trgovanje na borzi v Indiji se je začelo z hudim padcem glavnega indeksa, zaradi česar je bilo trgovanje za 45 minut prekinjeno, nato pa so delnice okrevale in večino izgubljenega pridobile nazaj.

Med popoldanskim trgovanjem je indeks Hongkonški indeks Hang Seng izgubil 1,6 odstotka vrednosti, glavni kitajski delniški indeks Shanghai Composite, pa je izgubil 0,9 odstotka vrednosti.

"Na trgih veje občutek strahu in panike," je dejal James Tao iz borzno posredniške družbe Commsec v Sydneyju. "Gre za eno od tistih situacij, ko obstaja toliko negotovosti, da nihče ne ve kako se na razmere odzvati... gre za odločitev o boju ali begu, številni vlagatelji pa se trenutno raje odločajo za slednjo možnost," je dodal.

Petkovi premiki sledijo včerajšnjim strmim izgubam trgov v ZDA in Evropi, kjer so indeksi na Wall Streetu zabeležili najvišje padce vrednosti od takoimenovanega črnega ponedeljka leta 1987. V Franciji in Nemčiji so glavni borzni indeksi upadli za več kot 12 odstotkov.

Razprodaja se je včeraj zaostrila potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v boju zoper širitev smrtonosnega virusa sprejel odločitev za zaščito državljanov ZDA in prepovedal letalske polete iz 26 najbolj prizadetih evropskih držav, hkrati je trge razočarala tudi Evropska centralna banka (ECB), ki se ni odločila za dodatno znižanje obrestnih mer.

Do padcev je prišlo kljub temu, da sta tako Ameriška centralna banka, kot ECB sprejeli ukrepe za podporo trga. Padci na evropskih delniških trgih so se pospešili, ko se ECB ni odločila za znižanje obrestnih mer, kljub temu, da je obljubila sprejem novih spodbujevalnih ukrepov.

Newyorška izpostava Ameriške centralne banke je sporočila, da bo za lajšanje obremenitev na dolžniških trgih v sistem včrpala novih 1,5 bilijona dolarjev sredstev, hkrati so bankam ponudili povišana kratkoročna posojila in razširili vrste sredstev, ki jih bodo kupovali, da bi ohranili podjetniška posojila.

Objava, ki je prišla po zaprtju evropskih trgov je delnice za kratko poslala višje, vendar so proti koncu dneva spet izgubljale na vrednosti. Prejšnji teden se je Ameriška centralna banka odločila za znižanje obrestnih mer, v sredo pa so se za enak ukrep odločili tudi pri Bank of England.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce