Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Na trgih se širi zaskrbljenost

Na trgih se širi zaskrbljenost
November 10
06:42 2021

Azijske borze so v sredo izgubile na vrednosti, zaradi ponovne zaskrbljenosti glede plačilne sposobnosti kitajskih razvijalcev nepremičnin. Medtem so naraščajoče cene nafte dodale k skrbi, da bi lahko visoka ameriška inflacija ponovno povečala pritisk na oblikovalce politik, k dvigu obrestnih mer.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent in ameriško lahko nafto, so že četrto trgovalno sejo zapored pridobile na vrednosti in dosegle dvotedenske viške pri ceni okrog 85 dolarjev za sod. Še eno opozorilo trgom prihaja iz naslova kitajskih tovarniških cen, ki so se povečale po najhitrejšem tempu v zadnjega četrt stoletja.

Twitter glasoval za odprodajo teslinih delnic Elona Muska

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so izgubile 0,4 odstotka vrednosti. Terminske pogodbe za evropske delniške indekse, pa so izgubile 0,2 odstotka vrednosti. Danes objavljeni podatki o ameriški inflaciji naj bi pokazali, da so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni zvišale za 5,8 odtsotka, kar je najvišji tempo rasti v generaciji.

Celo golobji uradniki Ameriške centralne banke so medtem priznali, da traja obdobje izjemno visoke inflacije dlje časa od pričakovanj.

Pred objavo podatkov so ameriške delnice včeraj prekinile zmagovalni niz in malenkost izgubile na vrednosti. Medtem je danes najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije brez Japonske izgubil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je japonski indeks Nikkei upadel za 0,5 odstotka.

Dolgoročnejše obveznice so v zadnjih trgovalnih sejah pridobivale na donosnosti, kar je sploščilo krivuljo donosov, saj vlagatelji stavijo na zvišanje obrestnih mer v prihodnjem letu, kar bo v prihodnjih letih zavrlo rast donosov.

Valutni trgi so bile danes dokaj tihi, vseeno pa so vlagatelji dali prednost varnim zatočiščem, kar je vrednost jena dvignilo na najvišje nivoje v zadnjem mesecu. Japonska valuta je tako v sredo proti dolarju dosegla nivo 112,84 jena za dolar, medtem ko so se pod pritiskom znašle valute, kot je avstralski dolar, ki so občutljive na tveganje.

Oblaki

Trenutno sicer vlagatelje najbolj skrbi upočasnitev kitajskega gospodarstva, zlasti ker se zdi, da se kreditni krč hitro širi skozi njihovo celotno velikansko nepremičninsko industrijo.

Obveznice v tem sektorju so utrpele nov udarec, medtem ko so delnice nepremičninske družbe Fantasia Holdings, po vrnitvi iz šesttedenske zaustavitve trgovanja, potem ko je družba opozorila,da morda ne bo uspela izpolniti svojih dolžniških obveznosti, izgubile kar polovico vrednosti.

Mračni obeti glede povpraševanja so cene železove rude potisnili na najnižje nivoje v zadnjih 19 mesecih, razprodaja delnic v bančnem in nepremičninskem sektorju pa je poskrbela, da se je indeks Hang Seng, na borzi v Hongkongu, danes znižal za 1 odstotek in dosegel najnižji nivo v zadnjem mesecu.

Zbirajo se tudi drugi temni oblaki, pri čemer je raziskava na Japonskem pokazala, da se je poslovno zaupanje med proizvajalci znižalo na nov najnižji nivo v zadnjih sedmih mesecih. Medtem so delnice Tesle, ki so nekakšno merilo razpoloženja med malimi vlagatelji, precej nihale.

Proizvajalec avtomobilov, ki je bil ikona močnega povečanja vrednosti delnic v zadnjem obdobju, je v torek utrpel najvišji dnevni padec vrednosti v zadnjih 14 mesecih, saj se trgovalci pripravljajo na morebitno odprodajo delnic, v lasti vodje podjetja Elona Muska.

Glavna zmagovalca pretresov na trgih sta bila zlato in Bitcoin, pri čemer je zlato na tedenski ravni pridobilo 3,5 odstotka vrednosti in dosega nivo 1826 dolarjev za unčo, medtem ko se je cena bitcoina gibala pri nivoju okrog 66.400 dolarjev, potem ko je včeraj dosegla nov rekordni nivo pri 68.564 dolarjih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles