Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Na trgih zaradi napredka v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko veje optimizem

Na trgih zaradi napredka v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko veje optimizem
November 04
07:57 2019

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z lepo rastjo, saj je široki regionalni indeks dosegel najvišje nivoje v zadnjih 14 tednih, potem ko je prišlo do naraščanja optimizma glede trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko in potem ko so odlični podatki o delovnih mestih v ZDA, povečali apetit svetovnih vlagateljev po bolj tveganih naložbah.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes pridobil že 1,08 odstotka vrednosti in dosegel najvišje nivoje od 24. julij in je na dobri poti k največji dnevni rasti po 11. oktobru.

Delniški trgi v Evropi so na poti k sledenju trendom v Aziji, saj so terminske pogodbe za vseevropski borzni indeks Euro Stoxx 50 pridobile 0,53 odstotka, podobno rast pa so dosegle tudi terminske pogodbe za glavne nemške in britanske borze.

Medtem je hongkonški borzni indeks Hang Seng zrasel za 1,36 odstotka, južnokorejski Kospi se je okrepil za 1,43 odstotka, medtem ko je glavni indeks kitajskih bluečipov pridobil 0,72 odstotka vrednosti. Najnižjo rast so zabeležile avstralske delnice, ki so zrasle za 0,27 odstotka. Japonski borzni trgi so bili danes zaradi praznika zaprti.

Zaposlovanje v ZDA je še naprej odlično, navzgor popravljene tudi ocene za prejšnja dva meseca

Medtem sta ZDA in Kitajska v petek sporočili, da sta dosegli napredek v trgovinskih pogajanjih, katerih namen je odpraviti dolgotrajno trgovinsko vojno, ameriški uradniki pa so poleg tega dejali, da bi bilo mogoče dogovor podpisati še ta mesec.

Vseeno so analitiki pri National Australia Bank v obvestilu svojim strankam opozarjali na previdnost.

"Čeprav trgovinska pogajanja kažejo na to, da je podpis prve faze sporazuma med ZDA in Kitajsko gotovost, pa je nenehno vprašanje o tem ali se bodo ZDA odpovedale načrtovanim tarifam za december in odstranile nekatere veljavne tarife v skladu s kitajskimi zahtevami, ostaja neznanka, ki bi lahko v primeru, da ta vprašanja ne bodo rešene pomenila propad sporazuma," so zapisali.

V komentarjih v petek je gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow dejal, da bodo uvozne dajatve, ki naj bi veljavo vstopile 15. decembra vključevale tudi prenosne računalnike, igrače in elektroniko ostale na mizi, odločitev o preklicu pa bo sprejel ameriški predsednik Donald Trump osebno.

Kakršnekoli ostanek negotovost glede trgovinskega sporazuma ni bil dovolj, da indeks S&P 500 v petek ne bi dosegel skoraj odstotne rasti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 1,13 odstotka in petek zaključil z novo rekordno vrednostjo.

Indeks Dow Jones je pridobil 1,11 odstotka.

Cene nafte, ki so narasle v upanju na trgovinski sporazum med ZDA in Kitajsko so se v ponedeljek znižale. Globalno merodajna nafte znamke Brent je tako danes izgubila 0,57 odstotka vrednosti in dosega ceno 61,34 dolarja za sod, medtem ko je cena lahke ameriške nafte padla za 0,55 odstotka na 55,89 dolarja za sod.

Na valutnih trgih je dolar v primerjavi z jenom zrasel na nivo 108,23 jena, medtem ko je evro v primerjavi z dolarjem zrasel na nivo 1,1167 dolarja.

Majhni premiki v najpomembnejših valutah so v kontrastu z 1,42 odstotnim skokom južnoafriškega randa v primerjavi z ameriškim dolarjem. Valuta je na vrednosti pridobila potem ko je bonitetna agencija Moody's v petek ohranila oceno naložbenega razreda Južne Afrike, vseeno pa so napoved glede ocene spremenili v "negativno".

Zlato je malenkost izgubilo na vrednosti, saj so vlagatelji prešli na bolj tvegana sredstva. Z zlatom se je tako trgovalo 0,11 odstotka nižje pri ceni okrog 1511,52 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce