Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nafta navzgor po napadih na Savdske nafte objekte, delnice v rdečem po šibkih kitajskih podatkih

Nafta navzgor po napadih na Savdske nafte objekte, delnice v rdečem po šibkih kitajskih podatkih
September 16
06:39 2019

Po napadih na objekte za predelavo surove nafte v Savdski Arabiji prek vikenda, so cene nafte danes strmo narasle in dosegle najvišje nivoje v zadnjih štirih mesecih. Na vrednosti so izgubljali tudi delniški trgi, potem ko je so slabi gospodarski podatki iz Kitajske zmanjšali apetit vlagateljev po tveganih naložbah.

Terminske pogodbe za surovo nafto so na obeh straneh Atlantika dosegle najvišje cene od maja, a so nekoliko padle iz najvišjih nivojev, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump odobril uporabo zalog v sili za zagotovitev stabilne oskrbe.

Trump je poleg tega dejal, da so se ZDA pripravljene odziv na morebitne napade na savdske naftne objekte, ki so zaprli 5 odstotkov svetovne proizvodnje, potem, ko je visoki uradnik iz njegove administracije dejal, da je za napad kriv Iran.

To je sprožilo strah pred napetostmi na Bližnjem vzhodu in poslabšanjem odnosov med Iranom in ZDA, kar so izkoristila sredstva varnih zavetij, z zlatom, ki je pridobilo 1 odstotek vrednosti in doseglo ceno 1503,4 dolarja za unčo.

Rastoči donosi obveznic so podprli cene vrednostnih delnic

"Večje vprašanje je kaj bodo trgi zgradili, za odražanje tveganja za nadaljnje napade," je dejal Kerry Craig iz družbe J.P. Morgan Asset Management. "V zelo kratkoročnem obdobju bomo najbrž videli rast sredstev v varnih zavetjih," je dodal. "Centralne banke bodo verjetno videle skozi inflacijski vpliv višjih cen nafte, vseeno pa bodo dodatna geopolitična tveganja ob že tako napetem stanju, še dodatno zapletla položaj."

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,36 odstotka, potem ko so podatki pokazali, da se je rast industrijske proizvodnje na kitajskem v avgustu znižala na najnižje nivoje v zadnjih 17 letih in pol.

Resno stanje v drugem največjem gospodarstvu sveta so obelodanili najnovejši podatki Kitajskega urada za statistiko, pri čemer so iz urada sporočili, da se država sooča s povečanimi pritiski za padec rasti zaradi zunanjih negotovosti.

Glavni kitajski delniški indeks je upadel za 0,2 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng izgubil približno odstotek vrednosti. Likvidnost na trgih je bila sicer razmeroma majhna, saj so bili zaradi praznikov zaprti trgi na Japonskem.

Obveznice in valute

Na valutnih trgih so savdske novice vrednost jena dvignile navzgor za 0,2 odstotka na nivo 107,85 jena za dolar, medtem ko se je vrednost kanadskega dolarja v pričakovanju višjih cen nafte dvignila za 0,4 odstotka.

Evro je medtem vrednost ohranil blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh tednih, medtem ko je britanski funt v petek padel iz najvišjih nivojev v zadnjih dveh mesecih, To je vrednost ameriškega dolarja v primerjavi z košarico šestih najpomembnejših valut znižalo za 0,1 odstotka na 98,126 točke.

Terminske pogodbe za ameriške državne 10 letne obveznice so se zvišale za 0,3 odstotka, kar kaže na to, da bi lahko ob začetku trgovanja prišlo do padcev donosov.

Globalne obveznice so bile prejšnji teden razprodane, kar je povečalo njihovo donosnost, k čemur je najbolj pripomoglo upanje, da se trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA kmalu končala. Razpoloženje med vlagatelji so izboljšali tudi podatki o prodaji na drobno v ZDA, ki so bili boljši od pričakovanj analitikov.

Vlagatelji sedaj nestrpno pričakujejo izid političnega sestanka predstavnikov ameriške centralne banke, ki se bo zaključil v sredo, na katerem naj bi po širokih pričakovanjih znižali obrestne mere in nakazali pot za prihodnje politične odločitve.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce