Finančni trgi

Prispevki

Nafta prvič v zadnjih treh letih nad nivojem 80 dolarjev za sod

Nafta prvič v zadnjih treh letih nad nivojem 80 dolarjev za sod
September 29
05:47 2021

Cene nafte so se včeraj prvič v zadnjih treh letih dvignile nad nivo 80 dolarjev za sod. Nafta znamke Brent, ki velja za mednarodno referenčno vrednost, je tako v torek dosegla nivo 80,69 dolarja za sod, kar je bilo največ od oktobra leta 2018. Cene se zaradi energetske krize v Evropi dvigujejo že sedem dni zapored. Analitiki so prepričani, da bodo cene nafte še naprej rasle zaradi naraščajočega povpraševanja in omejene dobave.

Pri investicijski banki Goldman Sachs so dejali, da bi lahko cena nafte znamke Brent do konca leta dosegla nivo 90 dolarjev za sod, pri čemer so opozorili, da bodo naraščajoči vhodni stroški, višje cene plina in šibkejša rast zelo verjetno vplivali na rast dobička evropskih podjetij v letošnjem letu.

Ford napovedal veliko naložbo v električna vozila

"Ko se rast upočasni, podjetja težje prenesejo višje vhodne stroške, kar je glavno tveganje za marže pri čistem dobičku," so sporočili iz posojilodajalca iz Wall Streeta.

Do padcev je na evropskih trgih prišlo potem, ko je britanski funt v primerjavi z dolarjem doživel največji dnevni padec vrednosti in zaradi strahu pred inflacijo izgubil 1,3 odstotka vrednosti. Vrednost valute je upadla na najnižje nivoje od januarja, saj so vlagatelji varno zatočišče iskali v dolarju.

Tudi delniški trgi so izgubili na vrednosti, pri čemer so bili v rdečih številkah vsi pomembni evropski trgi, na vrednosti pa so izgubili tudi ameriški trgi na Wall Streetu.

Na drugi strani se je cena nafte znamke Brent v letošnjem letu povečala že za 55 odstotkov, hkrati pa je tudi cena lahke ameriške nafte WTI narasla na okrog 75 dolarjev za sod.

Cene nafte so se sicer ob začetku pandemije kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu, močno znižale. Aprila lani so tako prvič zdrsnile pod ničlo, saj je popolna zapora gospodarstva povsem izničila povpraševanje, medtem ko so proizvajalci še naprej črpali surovo nafto iz svojih vrtin.

A v zadnjih mesecih je povpraševanje začelo naraščati, saj večina gospodarstev po svetu spet polno posluje.

Globalna dobava nafte je bila sicer prizadeta zaradi orkanov Ida in Nicholas, ki sta divjala v Mehiškem zalivu in sta poškodovala ameriško nafto infrastrukturo.

Zaradi dramatičnega dviga cen zemeljskega plina je nafta postala relativno gledano cenejša alternativa za proizvodnjo električne energije, kar je obseg povpraševanja še povečalo.

Največji svetovni trgovalec z nafto, družba Vitol je izrazila pričakovanje, da se bo svetovno povpraševanje po surovi nafti to zimo povečalo za 500,000 sodov na dan.

"Podobno je Indija, ki je drugi največji uvoznik surove nafte na svetu, prav tako povečala uvoz na najvišje nivoje v zadnjih treh mesecih, saj so rafinerije začele kopičiti zaloge, saj za prihodnost predvidevajo večje povpraševanje," je dejal tržni analitik pri družbi Think Markets, Naeem Aslam.

Skupina izvoznikov nate Opec je prav tako sporočila, da bo po njihov mnenju povpraševanje še naprej naraščalo, pri čemer pa napovedujejo manjše povišanje in sicer na ravni približno 370,000 sodov na dan.

Med pandemijo kitajske kuge je več članic skupine proizvajalk Opec+, ki vključuje tudi Rusijo in druge države, zmanjšalo svojo proizvodnjo, sedaj pa imajo težave pri zagotavljanju dovolj velike proizvodnje za zadostitev povečanega povpraševanja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles