Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nafta znamke Brent je včeraj utrpela največji dnevni padec vrednosti v zadnjih dveh letih

Nafta znamke Brent je včeraj utrpela največji dnevni padec vrednosti v zadnjih dveh letih
July 12
06:23 2018

Cene nafte so v sredo doživele strem padce, potem ko je Libija napovedala, da bo obnovila svojo proizvodnjo, kljub temu, da se vlagatelji bojijo, da bodo trgovinske napetosti vplivale na manjše povpraševanje.

Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za kar 6,9 odstotka, kar je največji dnevni padec vrednosti v več kot zadnjih dveh letih in trgovalni dan zaključila pri nivoju 73,4 dolarja za sod. Medtem je ameriška lahka nafta izgubila 5 odstotkov vrednosti (najslabši dnevni rezultat v zadnjem letu) in jo je bilo moč kupiti po ceni 70,38 dolarja za sod.

Kitajska “šokirana” nad potezami ZDA v trgovinski vojni

Padci sledijo več mesečnemu trendu rasti, ki je cene dvignil na najvišje nivoje v zadnjih nekaj letih. Vseeno so bile cene nafte v zadnjih tednih nestanovitne, potem ko so ZDA napovedale, ponovno uvedbo sankcij proti Iranu, ki je eden od velikih proizvajalcev nafte.

Razprodaja v sredo se je začela po napovedi Libijske državne naftne korporacije, da bo ponovno odprla štiri izvozne terminale, ki so bili zaprti od konca junija, zaradi česar je bila ustavljena večina nafte proizvodnje v državi.

Padci so prišli kljub poročilu ameriške vlade, da so se ameriške zaloge surove nafte prejšnji teden znižale za 12 milijonov sodov in so približno 4 odstotke nižje od povprečja v tem letnem času.

Predsednik naftnega kartela OPEC, Suhail Al-Mazrouei je dejal, da nestanovitnost cen nafte na trgu ni zaželjena: "Fluktuacija ni dobra in ne maramo videti tako velikih nihanj cen."

Ekonomisti so zaskrbljeni, da bodo naraščajoče trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko škodovale svetovnemu gospodarstvu in zmanjšale povpraševanje po nafti.

V torek so ZDA razkrile seznam izdelkov v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev, za katere bodo uvedli 10 odstotne uvozne dajatve, kar je Kitajsko spodbudilo, da so se zavezali k sprejemu svojih protiukrepov.

Čeprav se pričakuje, da bodo učinki teh ukrepov relativno omejeni, pa bi se to lahko spremenilo, če se bo boj nadaljeval. Lani je bila največja uvoznica nafte na svetu Kitajska, sledile pa so ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce