Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Naftni velikan Exxon Mobil je lani utrpel prvo letno izgubo v desetletjih

Naftni velikan Exxon Mobil je lani utrpel prvo letno izgubo v desetletjih
February 03
07:35 2021

Naftni gigant Exxon Mobil je lani utrpel prvo leto z izgubo v zadnjih desetletjih, saj je pandemija kitajskega virusa močno prizadela porabo energije. Družba je zaradi hudih padcev vrednosti energentov, leto zaključila z izgubo v višini 22,4 milijarde dolarjev.

Upad poslovanja je družbo prisilil k drastičnemu zmanjšanju delovne sile in spremembo naložbenih načrtov. Pod pritiskom skrajno levih aktivistov, se je moralo podjetje hkrati zavezati, da se bodo osredotočili na domnevno podnebju prijaznejšo tehnologijo.

Tako naj bi odprli podjetje ki se bo osredotočalo na zmanjševanje onesnaževanja z uporabo "zajemanja emisij ogljika", kar je strategija, ki jo podjetje široko uporablja pri svojem poslovanju.

Ameriško gospodarstvo se je v letu 2020 skrčilo manj od pričakovanj

"Lansko leto je s seboj prineslo dogodke brez primere - nekaj, kar je zahtevalo dramatične ukrepe, tako v naši industriji, kot znotraj našega podjetja," je dejal izršni direktor Exxona Darren Woods. "Spremenili smo veliko stvari."

Naftna kriza

Exxon, ki je še leta 2013 na lestvici najdragočenješih ameriških javnih podjetij zasedal prvo mesto, je leta 2019 poročal o celoletnem dobičku v višini več kot 14 milijard dolarjev.

A lanski hud padec povpraševanja in cen, ki ga je povzročila pandemija kitajskega virusa, je povzročil, da so se prihodki podjetja zmanjšali za več kot 30 odstotkov na 181,5 milijarde dolarjev.

Podjetje je vrednost svojega poslovanja vrtanja nafte iz skrilavca odpisala za približno 20 milijard dolarjev, medtem ko so obseg svoje porabe znižali za 8 milijard dolarjev. Do leta 2023 bodo po njihovih besedah z dodatnimi rezi, vključno z odpuščanji, zmanjšali stroške poslovanja za priližno 6 milijard dolarjev na leto.

"Slabo dolgoročno načrtovanje"

Finančne obremenitve niso prizadele zgolj Exxona. O letnih izgubah sta tako poročala tudi tekmeca BP in Chevron. A Exxon čigar delnice so v zadnjih letih izgubljale na vrednosti, zaostaja za ostalimi naftnimi in plinskimi podjetje, pri prilagajanju na politične pritiske, glede domnevnih "podnebnih sprememb".

Tako je družba postala tarča skrajno levih aktivistov in političnih strank, ki od družbe zahtevajo spremebe in v nasprotnem primeru grozijo s sankcijami.

Tako družbi očitajo "slabo dolgoročno načrtovanje" in jo obtožujejo, da si v nezadostni meri prizadeva za spremembe.

Vodilni pri Exxonu so na drugi strani prepričani, da so njihovi načrti dobri, pri čemer so dejali, da načrtujejo vrsto naložbenih strategij, ki so odvisne od tega ali se bodo cene nafte, ki se trenutno gibajo okrog 50 dolarjev za sod, znižale.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles