Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Najbogatejše podjetnice so Kitajke

Najbogatejše podjetnice so Kitajke
March 08
13:03 2018

Kitajska letos spet prevladuje na seznamu najbogatejših žensk, ki so svoje premoženje ustvarile same. Štiri najbogatejše ženske in pet izmen najbogatejših deset prihaja tako po poročilu družbe Hurun iz te Azijske velesile. Žu Kuinfei, ki je ustanovila svoje podjetje za izdelavo stekla za prenosne računalnike in pametne telefone, je najbogatejša podjetnica na svetu, z premoženjem ocenjenim na 9,8 milijarde dolarjev.

Njena družba z imenom Lens Technology ima pogodbe z nekaterimi od največjih tehnoloških podjetij na svetu , vključno z Applom in Samsungom.

Forbes: Letos je najbogatejši zemljan Jeff Bezos, Donald Trump precej navzdol

Gospa Žu, ki prihaja iz revnega podeželskega okolja je našla mesto tudi na Forbsovem seznamu najbogatejših oseb na svetu, objavljenem v začetku tega tedna. Ta jo je med najbogatejšimi ženskami na svetu uvrstil na 16 mesto, vse bogatejše ženske nad njo pa so svoje bogastvo podedovali ali pa so se v bogastvo priženile.

Skupaj je kar 28 od 50 najbogatejših samo ustvarjenih žensk na seznamu iz Kitajske. Žujeva, je prvo mesto prevzela nepremičninarki iz Pekinga Čen Lihua, ki ima pod palcem 8,1 milijarde dolarjev. Čenova, ki vodi družbo Fu Wah International, je padla na tretje mesto, njeno bogastvo pa se glede na lansko leto skoraj ni spremenilo.

Še ena razvijalka nepremičnin Wu Yajun iz mesta Chongqing, se je letos pomaknila na drugo mesto. Njeno bogastvo ocenjujejo na 9,3 milijarde dolarjev, potem ko je v zadnjih 12 mesecih zraslo za neverjetnih 83 odstotkov.

Najbogatejša samo ustvarjena ženska izven Kitajske je Američanka Diane Hendircks, soustanoviteljica družbe ABC Supply, ki je eden od največjih ameriških distributerjev strešnih kritin in oken.

Med novinkami na lestvici je najvišje izvršna direktorica vietnamske letalske družbe VietJet, Nguyen Thi Phuong Thao, katere bogastvo pri Hurunu ocenjujejo na 2,8 milijarde dolarjev.

Bogastva rastejo

Indija, ki ima približno enako veliko prebivalstvo kot Kitajska ima na seznamu samo eno predstavnico - Kiran Mazumdar-Shaw, ki vodi farmacevtski gigant Biocon.

Prav tako opazna na seznamu je tudi velika rast v bogastvu milijarderjev v preteklem letu. Bogastvo Žujeve se je tako glede na leto pred tem povečalo za 45 odstotkov, bogastvo še ene na seznamu Zheng Xiangling iz Hong Konga, pa se je več kot podvojilo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce