Finančni trgi

Prispevki

Najnižja stopnja novega davka za družinski dom

Najnižja stopnja novega davka za družinski dom
November 08
08:31 2010

Aktualno: kakšen bo davek na nepremičnine?

Izračuni, ki upoštevajo, da je Gurs »našel« precej nepremičnin, ki doslej niso bile obremenjene za dajatvami, pravijo, da bi z novim davkom lahko zbrali celo 300 milijard evrov letno, dvakrat več od sedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Prva predlagana novost: za »primerno stanovanjsko površino« na stalnem naslovu naj bi plačevali le 0,1-odstotni davek.

»Koalicija še usklajuje novi zakon o davku na nepremičnine, nič še ne moremo povedati,« se na ministrstvu za finance branijo pred vprašanji o novem davku na nepremičnine. Z njim namerava ministrstvo za finance občinam zagotoviti vsaj toliko denarja, kolikor jim ga zdaj prinašajo tri nepremičninske dajatve: najobilnejša med njimi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, obdavčitev nepremičnin po zakonu o davkih občanov in pristojbina za uporabo gozdnih cest.

Prvi osnutek novega zakona o davku na nepremičnine je ministrstvo za finance objavilo 15. julija in do sredine avgusta sprejemalo pripombe iz javne razprave. Odtlej je osnutek zakona v tako imenovanem koalicijskem usklajevanju: po pojasnilih ministrstva za finance se štiri vladne stranke še vedno dogovarjajo, kaj bo ministrstvo napisalo v novi predlog zakona. Neuradno je mogoče izvedeti, da je ministrstvo pred koalicijo odneslo že več delovnih osnutkov - morda bo v kakšnem tednu na ogled že novi predlog zakona.

Več na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce