Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Največja evropska banka je v prvem četrtletju poslovala bolje od pričakovanj

Največja evropska banka je v prvem četrtletju poslovala bolje od pričakovanj
May 03
06:30 2019

Banka HSBC je poročala o 31 odstotnem povečanju dobička pred obdavčitvijo v prvem četrtletjem, saj je družbi uspelo zmanjšati stroške in dohodke v Aziji. Največja evropska banka je tako v prvem četrtletju, pred obdavčitvijo ustvarila 6,2 milijarde dolarjev dobička, kar je precej več kot v enakem lanskem obdobju, ko je bilo dobička za 4,8 milijarde dolarjev.

Hkrati je dobiček presegel povprečje napovedi analitikov, ki so pričakovali, da bo družba dosegla dobiček v višini 5,58 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor banke John Flint je dejal, da so rezultati "spodbudni" v trenutnih razmerah globalne gospodarske negotovosti. Delnice družbe so po objavi rezultatov na borzi v Hong Kongu, pridobile 2,3 odstotka vrednosti.

Prodaja Applovih iPhonov upadla najhitreje v zgodovini

Pri HSBC so v izjavi dejali, da je bila rast v prvem četrtletju še posebej močna v Aziji, kjer so zabeležili 7 odstotno rast prihodkov glede na enako lansko obdobje.

Banka sicer tri četrtine svojega dobička ustvari s poslovanjem v Aziji.

Objavljeni podatki so pokazali tudi, da je HSBC dosegla napredek pri zniževanju stroškov poslovanja, saj so se njihovi operativni stroški v prvem četrtletju znižali za 12 odstotkov. Dobiček na delnico se je povečal za 40 odstotkov na 21 centov.

HSBC se je za obvladovanje porabe odločila, medtem ko si prizadeva za povečanje naložb v potrošniško bančništvo in upravljanje z premoženjem.

"Gre za spodbudni niz rezultatov, zlasti v kontekstu povečane gospodarske negotovosti na svetovni ravni," je dejal Flint.

Banka je sporočila tudi, da njihov "preobrat poslovanja v ZDA" napreduje, vseeno pa "ostaja naša najbolj zahtevna strateška prednostna naloga".

V začetku letošnjega leta so sicer pri banki opozorili, da bo njihove dobičke prizadela upočasnitev gospodarstva na Kitajskem. V letu 2018 je banka dejala, da v treh letih na različnih področjih, vključno s Kitajskim trgom in novo tehnologijo, vložila do 17 milijard dolarjev , ne da bi to vplivalo na dobičkonosnost družbe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce