Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Največja letalska družba na svetu za oktober napoveduje množična odpuščanja

Največja letalska družba na svetu za oktober napoveduje množična odpuščanja
August 26
05:23 2020

Iz družbe American Airlines so sporočili, da bodo v oktobru odpustili približno 19,000 zaposlenih, saj se bo takrat končal vladni sistem podpiranja plač, ki so ga v času pandemije razširili na vse letalske družbe.

Največja letalska družba na svetu je dejala, da bodo z prostovoljnimi odhodi in odpuščanji obseg svoje delovne sile glede na marec zmanjšali za 30 odstotkov. Tudi drugi letalski prevozniki so opozorili, da bodo opravili podobno velike reze v delovno sile, kot posledico velikega upada letalskih potovanj.

Pri družbi United Airlines so tako prejšnji mesec sporočili, da je pri njih ogroženih kar 36,000 delovnih mest.

Prvič po marcu v ZDA pod milijon tedenskih zahtevkov za čas brezposelnosti

Nemška Lufthansa je opozorila, da bi lahko odpustili 22,000 delavcev, British Airways pa bi lahko svojo delovno silo zmanjšal za 12,000 oseb.

Odpuščanja prihajajo sredi opozoril, da bi lahko pandemija kitajskega virusa letalskim družbam po vsem svetu, v letošnjem letu povzročila škodo v višini 84 milijard dolarjev.

V ZDA so pogoji 25 milijard dolarjev velikega paketa pomoči letalskim družbam prepovedovali znatno zmanjševanje obsega delovne sile pred 30. septembrom. Čeprav so letalske družbe pozvale k sprejemu ukrepov za nadaljnjo podporo, so se pogovori o novem paketu pomoči v Washingtonu ta mesec končali brez sprejema dogovora.

American Airlines je od programa pomoči v letošnjem letu prejela 5,8 milijarde dolarjev. Hkrati so pred kratkim pri družbi objavili, da nameravajo prekiniti z opravljanjem svojih storitev na 15 manjših letališčih po ZDA zaradi majhnega povpraševanja po potovanjih.

"Pripraviti se moramo na možnost, da vodstvo naše države ne bo uspelo najti načina, kako še naprej podpirati letalske delavce in storitve, ki jih zagotavljamo, še posebej manjšim skupnostim," je v pismu osebju dejal izvršni direktor družbe Doug Parker.

V pismu so izvršni delavci pri American Airlines izrazili pričakovanje, da bodo v zadnjih treh mesecih letošnjega leta leteli s približno 50 odstotkov zmogljivosti. Obseg mednarodnega letalskega prometa naj bi v letošnjem letu sicer dosegal zgolj 25 odstotkov lanskih nivojev.

Pri družbi so dejali še, da se bo obseg delovne sile v oktobru znižal pod nivo 100,000 zaposlenih, medtem ko so v marcu zaposlovali še 140,000 ljudi.

Poleg 19,000 odpuščanj, je od marca družbo prostovoljno zapustili okoli 12,500 ljudi. Dodatnih 11,000 zaposlenih bo od oktobra dalje na prostovoljnem dopustu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce