Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Največje letalo po razponu kril nasvetu uspešno opravilo prvi polet

Največje letalo po razponu kril nasvetu uspešno opravilo prvi polet
April 15
05:48 2019

Največje letalo na svetu po razponu kril je opravilo svoj prvi testni polet. Letalo, ki ga je izdelala družba Stratolaunch, ki jo je ustanovil pokojni soustanovitelj Microsofta Paul Allen v letu 2011 je zasnovalo tako, da lahko deluje kot leteča lansirna ploščad za izstrelitev satelitov.

Tako naj bi po načrtih letalo poletelo na višini 10 kilometrov, predenj bi bili sateliti izstreljeni v orbito.

Razpon kril kar 117 metrov je tako na primer daljši od nogometnega igrišča. Če se bo projekt izkazal za uspešnega bi to pomenilo precej cenejše izstreljevanje raket od tistih, ki jih izstreljujejo neposredno s tal.

Airbus bo Kitajski prodal 300 novih letal

Letalo s dvojnim trupom je med svojim prvim poletom doseglo 4500 metrov višini in letelo do 275 kilometrov na uro.

Testni pilot Evan Thomas je novinarjem dejal, da je bila izkušnja med prvim letom "fantastična" in da se je "letalo večinoma obnašalo, kot je bilo pričakovano".

Glede na objave na njihovi spletni strani je cilj družbe Stratolaunch "omogočiti dostop do orbite tako rutinsko, kot je danes let na komercialnem letalu".

Pri družbi svoj zrakoplov sicer opisujejo kot "največje letalo na svetu", vseeno pa obstaja precej letal, ki so veliko daljša od nosa do repa.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce