Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Napetosti glede Hong Konga so ohladile vročico na trgih

Napetosti glede Hong Konga so ohladile vročico na trgih
November 28
07:30 2019

Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, saj so se okrepili pomisleki, da bi napetosti zaradi dogajanja v Hong Kongu lahko škodovale trgovinskemu sporazumu med Kitajsko in ZDA in zasenčile ameriške pozitivne gospodarske podatke med zahvalnim dnevom.

Ameriški predsednik je v sredo podpisal zakon, ki podpira pro-demokratične protestnike v Hong Kongu. Iz kitajskega zunanjega ministrstva so pohiteli z opozorilom o nedoločenih "odločnih protiukrepih" v odgovor in poklicali na zagovor ameriškega veleposlanika v Pekingu.

Reakcija je omejila rast najširšega indeks azijsko-pacifiških delnic v tem tednu, ki je danes upadel za 0,2 odstotka. Borzni indeksi Nikkei, Hang Seng in kitajski CSI 200 so se gibali okrog ničelne rasti.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Napetosti med ZDA in Kitajsko pa niso prizadele delnic v Avstraliji in na Novi Zelandiji, ki so sledile včerajšnjim novim rekordom na Wall Streetu. "Mislim, da se lahko stari zlahka poslabšajo," je dejal Kay Van-Petersen iz družbe Saxo Capital Markets, medtem ko vlagatelji pričakujejo na več podrobnosti glede odziva Kitajske.

"Potencialno vidimo večjo možnost premika navzdol glede na dogajanje v naslednjih 24 do 48 urah."

Naslednji krog ameriških uvoznih dajatev na kitajsko blago naj bi sicer začel veljati 15. decembra.

Na Wall Streetu so prek noči dosegli nove rekordne nivoje, kar je posledica upov na sprejem trgovinskega dogovora in podatkov, ki so pokazali, da se je ameriška gospodarska rast v tretjem četrtletju nekoliko okrepila in ne zmanjšala, kot so najprej poročali.

Indeks Dow Jones je tako pridobil 0,15 odstotka vrednosti, S&P 500 je pridobil 0,42 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq porasel za 0,66 odstotka. Danes so ameriški trgi zaprti zaradi praznovanja zahvalnega dneva.

Drugi podatki so pokazali, da se je zmanjšalo število zahtevkov za nadomestila v primeru brezposelnosti. Hkrati pa se pojavljajo tudi znamenja, da se obeta končanje upadanja poslovnih naložb, zato so obete pri Ameriški centralni banki označili za svetle.

"Zaskrbljenost glede ameriškega gospodarstva se je začela manjšati, zato je potreba po olajševalni politiki FED-a vse manj prisotna," je dejal Ray Attrill iz National Australia Bank. "To pomeni vsesplošno olajšanje".

Nervoza glede Hong Konga

Vlagatelji na surovinskih in valutnih trgih so bili bolj previdni.

Dolar in na izvoz občutljive valute so izgubile proti varnim zavetjem, kot je japonski jen, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump z podpisom potrdil zakon o Hong Kongu. Zakon je namenjen podpori protivladnim protestnikom na ozemlju, saj grozi z sankcijami tistim, ki bi kršili človekove pravice in si prizadeva za zaščito avtonomije Hong Konga.

Jen je v primerjavi z dolarjem tako pridobil 0,1 odstotka in dosega nivo 109,4 jena za dolar, medtem ko so bolj tvegane valute, ko je avstralski dolar proti ameriški valuti izgubil enak odstotek in dosega nivo 0,6764 dolarja.

Zlato je pridobilo 0,1 odstotka vrednosti in dosega ceno 1456,26 dolarja za unčo.

Cene nafte so se znižale. Sod nafte znamke Brent je stal 63,86 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nate odšteti 57,86 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles