Finančni trgi

Prispevki

Napovedi za slovenski nepremičninski trg

Napovedi za slovenski nepremičninski trg
November 09
08:40 2010

Slonep: Cene rahlo navzgor, dolgoročno pa razmeroma umirjen trend.

Po podatkih državnega statističnega urada so se cene novozgrajenih stanovanj v Sloveniji v tretjem četrtletju 2010 v primerjavi s prejšnjim četrtletjem znižale za 1,1 odstotka – potem ko so se v prvi polovici leta 2010 rahlo poviševale.

Tako uradna statistika kot Slonep potrjujeta napovedi tistih poznavalcev nepremičninskega trga, ki so že pred časom dvomili o splošnem pričakovanem radikalnem znižanju cen stanovanj zaradi gospodarske krize in pasivnosti trga.

Slonep ugotavlja, da so se v tretjem četrtletju letos povprečne oglaševane cene stanovanj v Ljubljani povišale celo za 0,8 odstotka, gledano na daljše obdobje pa so razmeroma stabilne.

Statistika, ki spremlja le cene novogradenj, pa je za tretje četrtletje ugotovila pocenitev v primerjavi z drugim četrtletjem, in sicer za 1,1 odstotka.
Oglaševana cena stanovanj v Ljubljani je konec septembra v povprečju znašala 2692 evrov za kvadratni meter.

Medtem ko so se garsonjere in pet- oziroma večsobna stanovanja nekoliko pocenila, so se cene vseh drugih tipov stanovanj povišale (najbolj štirisobnih stanovanj, za kar 4,8 odstotka).

Oglaševane cene stanovanj v Ljubljani so se intenzivno zniževale od junija 2008 do junija 2009; v tem obdobju so se znižale za 7,2 odstotka, nato se je zniževanje umirilo. Pocenitve so bile najizrazitejše pri stanovanjih, ki so bila prej bolj precenjena, torej enosobna stanovanja in garsonjere.

Več na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce