Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nekdanji direktor Nissana Carlos Ghosn je pobegnil iz Japonske, kjer je čakal na sojenje

Nekdanji direktor Nissana Carlos Ghosn je pobegnil iz Japonske, kjer je čakal na sojenje
December 31
07:47 2019

Nekdanji direktor Nissana Carlos Ghosn je po pobegu iz Japonske, kjer se je soočal z obtožbami o finančnih nepravilnostih, prišel v Libanon. V izjavi je dejal, da ni pobegnil pred roko pravice temveč se je "izognil nepravičnemu in političnemu pregonu". Zaenkrat ni znano, kako mu je uspelo zapustiti Japonsko, kjer so ga v letu 2018 aretirali.

Nekdanji izvršni direktor je medtem čakal na sojenje v državi in je imel pod strogimi pogoji varščine prepoved potovanja v tujino. Ghosn sicer zanika kakšnekoli kršitve zakonov.

65-letnik se je v Braziliji rodil staršema libanonskega porekla in je odraščal v libanonskem glavnem mestu Bejrut, predenj je odpotoval v Francijo in nadaljeval svoje šolanje. Ima tako francoski, kot libanonski potni list.

Kaj je v izjavi dejal Carlos Ghosn?

Ghosn je izdal kratko izjavo potem, ko so številne tiskovne agencije poročale, da je odpotoval v Libanon.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

Potem, ko je potrdil, da je v resnici odšel v državo na Bližnjem vzhodu je Ghosn dejal, da "ne bo več talec nepravičnega japonskega pravosodnega sistema, kjer se domneva krivda, razsaja diskriminacija in se zanikajo osnovne človekove pravice. Nisem pobegnil pred roko pravice - izognil sem se nepravici in političnemu preganjanju. Zdaj lahko končno prosto komuniciram z mediji in se veselim začetka prihodnjega tedna."

Ghosn sicer že od prvega pridržanja naprej zanika kakršnekoli kršitve zakonov. Njegovi odvetniki pa so japonsko vlado obtožili, da proti njihovi strani izvaja zaroto, saj naj bi bil primer tožilstva "politično motiviran".

Žena Carlosa Ghosna, Carole je tako za medije v juniju dejala, da si obasti prizadevajo "ustrahovati in ponižati" par.

Kako je Ghosnu uspelo zapustiti Japonsko še vedno ni jasno. Ghosn je bil namreč pod strogimi pogoji varščine, saj je čakal na začetek sojenja na Japonskem. Oblasti so prek kamer nadzoroval njegov dom in mu omejile uporabo telefona in računalnika.

Hkrati je moral odvetnikom predati svoj potni list, za potovanja daljša od dveh dni pa je moral pridobiti dovoljenje sodišča.

S kakšnimi obtožbami se spopada Carlos Ghosn?

Medtem. ko je nekoč na Japonskem veljal za junaka, ker mu je uspelo obrniti poslovanje družbe Nissan, pa je Ghosn po aretiaciji v Tokiju novembra leta 2018 v priporu preživel 108 dni.

Pri Nissanu so ga odpustili tri dni po aretaciji.

Tožilci mu očitajo, da je opravil več milijinsko plačilo Nissanovemu distributorju v Omanu. Hkrati so svojo kazensko ovadbo proti Ghosnu vložili tudi pri Nissanu in ga obtožili, da je denar podjetja preusmerjal na lastne bančne račune. Poleg tega je obtožen tudi, da je prijavil manjše prihodke od dejanskih.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce