Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nekdanji direktor Uberja se sooča z tožbo

Nekdanji direktor Uberja se sooča z tožbo
August 11
07:45 2017

Travis Kanalick, nekdanji izvršni direktor družbe Uber, ki so ga iz vodilnega položaja odstavili junija, je tožen s strani enega od največjih vlagateljev v družbo.

Benchmark Capital, ki ima v lasti več kot 13 odstotkov delnic Uberja, je Kalanicka obtožil, da je poizkušal z goljufijo upravni odbor družbe napolniti s sebi lojalnimi zavezniki. Tako so dejali, da si je Kalanick poizkušal utreti pot do potencialne vrnitve na položaj izvršnega direktorja.

Tiskovni predstavnik Kalanicka je sicer tožbo označil kot "popolnoma brez osnove".

"Čiščenje poti"

V pravni vložitvi so odvetniki tožeče družbe trdili, da je Kalanick poizkušal "utrditi svoj položaj v upravnem odboru Uberja in povečati svojo moč, izključno za svoje sebične namene". In nadaljujejo: "Kalanickov glavni namen je, da upravni odbor napolni s sebi lojalnimi člani, da bi tako pod preprogo pometel svoje prejšnje ravnanje in počistil pot za morebitno vrnitev na položaj izvršnega direktorja."

Uber v novi kazenski preiskavi

Po poročilih objavljenih v juliju, naj bi Kalanick svojim prijateljem dejal, da bo izvedel enak manever kot ga je nekoč ustanovitelj Appla, Steve Jobs. Pri tem se je skliceval na to kako je bil Steve Jobs leta 1985 iz Appla odpuščen, nato pa se je malo več kot desetletje zatem slavnostno na vrh družbe ponovno vrnil.

Tožba zahteva odstranitev treh dodatnih sedežev v upravnem odboru Uberja, ki jih je Kalanick junija lani na novo dodal. Kalanick trenutno zaseda enega od teh mest, kar v primeru uspeha tožbe pomeni, da bo v celoti izrinjen iz družbe. Preostala dva sedeža v odboru sta trenutno prosta.

Težave Uberja

Kalanick je bil prisiljen oditi iz mesta izvršnega direktorja potem ko je družbo zajel val škandalov, vključno z preiskavami o spolnem nadlegovanjem, diskriminacijo glede na spol in tako imenovano "strupeno" kulturo na delovnem mestu. Podjetje se je na sodišču znašlo tudi zaradi tožbe družbe Waymo, ki je Uber obtožila kraje nekaterih vidikov njihove tehnologije  samovozečih avtomobilov.

V izjavi je tiskovni predstavnik Kalanicka tožečo družbo obtožil, da "deluje popolnoma v nasprotju z interesi Uberja".

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce