Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nekdanji šef Nissana uradno obtožen finančnih nepravilnosti

Nekdanji šef Nissana uradno obtožen finančnih nepravilnosti
December 10
07:35 2018

Japonski tožilci so po poročanju medijev, nekdanjega predsednika družbe Nissan Carlosa Ghosna obtožili finančnih nepravilnosti. Tožilci so tako dejali, da je Ghosn v obdobju petih letih v računovodskih izkazih družbe poročal o nižjih prihodkih, kot jih je prejel.

Ghosn je bil sicer aretiran v novembru, ko so se obtožbe prvič pojavile v javnosti. Ghosn, ki je bil pred tem vodja zavezništva Renault-Nissan-Mitsubishi je obtožbe pred tem že zavrnil.

Mediji so poročali, da so tožilci v zvezi z primerom obtožili tudi samo družbo Nissan.

Aretiran je bil predsednik skupine Renault-Nissan-Mitsubishi Carlos Ghosn

Ponedeljek je bil sicer zadnji dan, ko so lahko oblasti Ghosna še pridržale ne, da bi jim ha bilo treba obtožiti ali izpustiti. Ghosna so tako sedaj ponovno aretirali na podlagi ločene obtožnice, so sporočili iz japonskega nacionalne televizije NHK.

V Braziliji rojen 64-letnik je bil arhitekt zavezništva Renault-Nissan, nato pa je v letu 2016 k zavezništvu pripeljal še Mitsubishi. V preteklosti so ga sicer na japonskem opisovali kot junaka, saj mu je uspel preobrat v poslovanju Nissana, ki se je takrat znašel v vse hujših težavah.

Tako pri Nissanu, kot pri Mitsubishiju so sicer Ghosna po aretaciji, prejšnji mesec odpustili iz pozicije predsednika.

V istem času so pri Renaltu dejali, da no Ghosn zaenkrat ostal njihov predsednik in izvršni direktor, vseeno pa so imenovali začasnega namestnika izvršnega direktorja, ki je prevzel vodenje podjetja.

Kljub temu, da proda manj vozil ima Renault v Nissanu 43 odstotni lastniški delež, medtem ko ima Nissan v Renaultu samo 15 odstotni lastniški delež. Nissan ima na drugi strani 34 odstotni lastniški delež v Mitsubishiju, a ima vseeno učinkovit nadzor nad podjetjem.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce