Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nekdanji Volkswagnov šef se je znašel v preiskavi

Nekdanji Volkswagnov šef se je znašel v preiskavi
June 21
07:33 2016

Nekdanji šef Volkswagna, Martin Winterkorn se je znašel pod preiskavo nemških oblasti, ki ga sumijo tržnih manipulacij. Nemški tožilci so Winterkorna in še enega nekdanjega člana uprave avtomobilske družbe, obtožili zadrževanja podatkov pred vlagatelji, o škandalu povezanem z emisijami.

Winterkorn je iz položaja odstopil septembra lani, potem ko je prišlo do razkritja, da je družba goljufala pri ameriških testiranjih emisij dizelskih avtomobilov.Pri Volkswagnu so dejali, da tožilci za svoje obtožbe niso podali "nobenih novih dejstev oziroma informacij".

Težave za Volkswagen se še kopičijo, zdaj jih toži še Norveški državni naložbeni sklad

Pri Volkswagnu so že v odgovoru na tožbo vlagateljev dejali, da bodo glede razkritij izpolnili vse svoje obveznosti. Winterkorn je ob svojem odstopu iz položaja dejal, da ni "seznanjen z kakršnim koli kršenjem zakonov iz njegove strani". Namesto tega je dejal, da je njegov odstop v najboljšem interesu podjetja.

Urad nemškega tožilstva v mestu Braunschweig je dejal, da se je preiskava osredotočila na "dovolj pravih znakov", da Volkswagen svojih vlagateljev ni obvestil takoj, ko so bili seznanjeni z morebitno finančno škodo, zaradi manipulacij z emisijami. Podjetje je sicer vlagatelje uradno obvestilo 22. septembra lani.

Tožilci zaenkrat še niso razkrili imel drugega člana upravnega odbora, ki ga preiskujejo. Nemški finančni varuh, Zvezni finančni nadzorni organ je bil po besedah tožilstva odgovoren za sprožitev preiskave.

V ponedeljek so pri največjem evropskem izdelovalcu avtomobilov v izjavi dejali: "Današnje sporočilo za javnost iz strani javnega tožilstva v Braunsweigu, ne navaja nobenega novega dejstva oziroma informacije, glede katerekoli resne kršitve dolžnosti iz strani članov uprave, ki so sedaj obtoženi".

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce