Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemčija in Francija za ustanovitev sklada za pomoč evropskim gospodarstvom

Nemčija in Francija za ustanovitev sklada za pomoč evropskim gospodarstvom
May 19
06:59 2020

Francija in Nemčija sta predstavili predlog za ustanovitev evropskega sklada v višini 500 milijard evrov, namenjenega oživitvi evropskih gospodarstev, ki jih je najbolj prizadel izbruh kitajskega koronavirusa. Med včerajšnjimi pogovori francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemške kanclerke Angele Merkel sta se državnika strinjala, da bi morala biti sredstva zagotovljena kot donacije. Predlog je sicer precejšen premik v dosedanjih stališčih Merklove.

Macron je medtem dejal, da gre za velik korak naprej in "tisto kar evrsko območje potrebuje za nadaljnjo enotnost".

"Verjamem, da gre za zelo veliko preobrazbo in to je tisto, kar Evropska unija in enotni trg potrebujeta za nadaljevanje skladnosti," je prek video konference po razpravah dejal Macron.

Merklova, ki je pred tem zavračala idejo, da bi si države delile dolg, je dejala, da bo Evropska komisija denar za sklad zbrala z zadolževanjem na trgih, k se bo nato postopoma odplačeval iz celotnega proračuna EU. Nepovratna sredstva, ki jih bo zagotavljal sklad bi morala biti hkrati uporabljena za pomoč pri financiranju naložb bloka v bolj zeleno prihodnost, sta povedala voditelja.

Japonska je tudi uradno vstopila v recesijo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da predlog "priznava obseg in velikost izziva, s katerim se sooča Evropa." Predsednica Evropska centralne banke Christine Lagarde je dejala, da je načrt "ambiciozen, usmerjen in dobrodošel".

Vseeno se morajo z predlogom strinjati tudi druge članice EU, pri čemer je avstrijski kancler Sebastian Kurz že dejal, da njegova država podpira dajanje posojil državam članicam, ki jih je močno prizadela epidemija kitajskega virusa, namesto prejema nepovratnih sredstev.

"Naše stališče ostaja nespremenjeno," je v tvitu zapisal Kurz in dodal: "Pričakujemo, da bo posodobljeni proračun EU odražal nove prednostne naloge, ne pa zgolj dvig višine sredstev."

Italija in Španija sta pred tem svoje partnerje v 27 članskem bloku že pozvala naj zlasti bogatejše države iz severne Evrope, pokažejo več solidarnosti pri delitvi dolga, ki ga bi pomagale odplačati vse države EU.

Obe državi sta med številni evropskimi narodi, ki so v ponedeljek sprejeli dodatne blažitve omejitev sprejetih ob izbruhu pandemije.

A medtem, ko so številna podjetja po dveh mesecih ponovno spet odprla svoje poslovanje, je pandemija kitajskega virusa gospodarstva že močno prizadela.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles