Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemčija ima še naprej največji presežek tekočega računa na svetu

Nemčija ima še naprej največji presežek tekočega računa na svetu
February 03
09:32 2020

Trenutni presežek tekočega računa Nemčije, je kljub trgovinskim napetostim v lanskem letu ostal največji na svetu, so danes sporočili iz ekonomskega inštituta Ifo. V oceni bodo tako zelo verjetno ponovno kritizirali fiskalno politiko nemške kanclerke Angele Merkel.

Pri Ifu trenutni presežek nemškega tekočega računa, ki meri pretok blaga, storitev in naložb v letu 2019, ocenjujejo na približno 293 milijard dolarjev.

Gre za četrto leto zapored, ko ima Nemčija največji presežek tekočega računa na svetu, na drugem mestu pa po podatkih Ifo sledi Japonska, ki ima presežek tekočega računa v višini 194 milijard dolarjev.

Kitajski delniški trgi so ob ponovnem začetku trgovanja doživeli hude padce

Mednarodni denarni sklad in Evropska komisija sicer Nemčijo že leta pozivata naj stori več za dvig domačega povpraševanja in uvoza, kot način za zmanjšanje svetovnih trgovinskih neravnovesij in spodbujanje rasti drugod po svetu.

Od izvolitve je ameriški predsednik Trump prav tako kritiziral nemško izvozno moč. Trenutni presežek tekočega računa je mogoče v glavnem pripisati dejstvu, da se v tujino proda veliko več nemških izdelkov in storitev, kot jih največje evropsko gospodarstvo uvozi.

Lani je Merklova dejala: "Ponosni smo na naše avtomobile in tako bi tudi moralo biti." Kljub temu je dodala, da so mnogi od teh izdelani v ZDA in izvoženi na Kitajsko.

Ekonomist iz inštituta Ifo Christian Grimme je dejal, da se je nemški presežek lansko leto povečal za skorja 16 milijard evrov na približno 7,6 odstotkov bruto domačega proizvoda.

"Močnejši izvoz v ZDA zaradi velikega padca vrednosti evra in povečanega izvoza v Veliko Britanijo, kjer se je povpraševanje nekoliko izboljšalo, je skupni nemški izvoz v drugi polovici leta močno povečal," je dejal.

Evropska Komisija, je mnenja, da je presežek tekočega računa v višini 6 odstotkov dolgoročno vzdržen, ko se meri v razmerju z velikostjo države.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce