Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemčija je lani dosegla zgolj 0,6 odstotno gospodarsko rast

Nemčija je lani dosegla zgolj 0,6 odstotno gospodarsko rast
January 17
06:57 2020

Nemško gospodarstvo je lani raslo po samo 0,6 odstotni stopnji, so pokazali uradni podatki. Rast je bila tako najpočasnejša po letu 2013. Iz nemškega statističnega urada so poleg tega dejali, da je bila rast v veliki večini gnana s pomočjo porabe gospodinjstev.

Poslovne naložbe v stroje in opremo so se na drugi strani znižale. Izvoz je sicer rasel a precej počasneje kot v prejšnjih letih. Industrijska proizvodnja, razen gradbeništva je upadla za 0,5 odstotka.

Statistični urad sicer še ni objavil popolnih podatkov za zadnje četrtletje lanskega leta, a ima dovolj podatkov za ustvarjanje ocene celotnega učinka na leto kot celoto.

Kitajska je lani zabeležila najnižjo gospodarsko rast po letu 1990

Claus Vistesen iz družbe Pantheon Macroeconomics je dejal, da je gospodarska rast v zadnjem četrtletju verjetno znašala med 0,1 in 0,2 odstotka.

To sledi zelo šibki rasti v tretjem četrtletju in majhnemu upadu gospodarske aktivnosti v trimesečju pred tem. Ti zadnji četrtletni podatki so pokazali, da se je Nemčija za malenkost izognila recesiji, ki se uradno začne po dveh zaporednih četrtletnih krčenjih BDP-ja.

Vseeno pa podatki kažejo, da največjemu evropskemu gospodarstvu ne uspeva generirati rasti.

Proizvodnja avtomobilov

Nemčija je velik izvoznik (tretji na svetu za Kitajsko in ZDA). V zadnjem času pa obstaja vztrajna zaskrbljenost, da trgovinska napetost med ZDA in Kitajsko, še posebej močno vpliva na Nemško gospodarstvo.

Nekaj dokazov o tem najdemo tudi v novih podatkih. Izvoz se je sicer povečal a samo za 0,9 odstotka. To pa je relativno šibek prispevek k gospodarski rasti.

V lanskem letu sta sicer rast doživela storitven in predvsem gradbeni sektor, na drugi strani pa se je industrijski sektor skrčil. Pri statističnem uradu so tako dejali, da je k zmanjšanju rasti še najbolj prispeval nizek obseg proizvodnje v avtomobilski industriji.

Gospodarska aktivnost na osebo se je zvišala za samo 0,1 odstotka. Medtem ko je obseg proizvodnje na zaposleno osebo upadel za 0,3 odstotka. Zaposlovanje se je sicer kljub šibki rasti še naprej nadaljevalo, vseeno pa se je stopnja ustvarjanja novih delovnih mest upočasnila.

Nezaposlenost v Nemčiji je tako pri 3,1 odstotka ena od najnižjih v svetu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce