Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemčija je v letu 2018 dosegla 1,5 odstotno gospodarsko rast

Nemčija je v letu 2018 dosegla 1,5 odstotno gospodarsko rast
January 16
07:19 2019

Po uradnih podatkih je nemško gospodarstvo lani zabeležilo 1,5 odstotno rast, kar je najpočasnejša rast od leta 2013. Podatki zveznega urada za statistiko so hkrati pokazali, da se je stanje največjega gospodarstva Evrope proti koncu leta močno poslabšalo.

Šibkejše svetovno gospodarstvo in težave v avtomobilski industriji, ki so posledica novih standardov glede onesnaževanja, so bili navedeni kot glavni razlogi za upočasnitev. Na začetku lanskega leta so sicer analitiki pričakovali, da bo nemško gospodarstvo doseglo 1,8 odstotno rast. Rast v letu 2017 je sicer znašala 2,2 odstotka.

Nemško gospodarstvo se je sicer v tretjem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka, za kar so strokovnjaki okrivili svetovne trgovinske spore. Hkrati so obstajali tudi strahovi, da bo Nemčija po novem četrtletju negativne rasti zapadla v recesijo.

Volkswagen in Ford sta objavila zavezništvo

Statistični urad sicer še ni objavil podatkov za četrto četrtletje, saj nima dovolj podatkov za izračun natančne rasti. Vseeno pa prvi izračuni neodvisnih ekonomistov kažejo, da je nemško gospodarstvo v zadnjem četrtletju zabeležilo okrog 0,2 odstotno rast BDP-ja.

Glavni razlogi za počasnejšo rast v lanskem letu vključujejo upočasnitev svetovnega gospodarstva in šibkejši avtomobilski sektor, nemški potrošniki so tako manj pripravljeni na nakup novih avtomobilov sredi zmede glede novih okoljevarstvenih standardov.

Poleg tega so nizki vodostaji rek, zlasti Rena, vplivali na rast, z zadrževanjem gibanja nekaterih proizvodov.

Glavni ekonomist pri družbi Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, je dejal, da je najboljša domneva, da se bo nemško gospodarstvo izognilo recesiji, vseeno pa je glavna zgodba še vedno izguba zagona gospodarstva, "kar je predvsem posledica upočasnitve potrošnje in izvoza".

"Če pogledamo v prihodnost smo mnenja, da se bo potrošnja povečala. Realna rast plač je trdna, nedavni padec rasti porabe blaga, pa se ne bo nadaljeval."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce