Finančni trgi

Prispevki

Nemčija je v prvem četrtletju več kot podvojila svojo gospodarsko rast

Nemčija je v prvem četrtletju več kot podvojila svojo gospodarsko rast
May 13
08:42 2016

Nemčija je po uradnih podatkih v letošnjem prvem četrtletju, več kot podvojila svojo gospodarsko rast. Država je tako po podatkih zveznega statističnega urada Destatis, med januarjem in koncem marca zabeležila 0,7 odstotno rast, medtem ko so v lanskem zadnjem četrtletju zabeležili samo 0,3 odstotno rast.

Letna rast največjega evropskega gospodarstva je tako na letni ravni dosegla 1,3 odstotka. Številke prihajajo pred objavo novih ocen za gospodarsko rast v prvem četrtletju, evrskega območja kot celote.

Nemčija lani z 1,7 odstotno gospodarsko rastjo

Nemški trgovinski presežek se je skrčil, potem ko se je uvoz zaradi močnega domačega povpraševanja, povečal bolj od izvoza.

Pri Destatisu so sporočili še, da so svojo porabo povečala tako zasebna gospodinjstva, kot tudi nemška vlada, povečal pa se je tudi obseg investicij. Hkrati se je zaradi dobrih vremenskih razmer, povečal tudi obseg gradnje nepremičnin.

Prva ocena rasti evrskega območja je sicer za prvo trimesečje prikazala 0,6 odstotno gospodarsko rast.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce