Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemčija je v tretjem četrtletju zabeležila krčenje gospodarstva

Nemčija je v tretjem četrtletju zabeležila krčenje gospodarstva
November 15
06:50 2018

Nemško gospodarstvo se je po najnovejših podatkih v tretjem četrtletju skrčilo, za kar je odgovoren predvsem zmanjšan obseg izvoza. Med julijem in septembrom se je tako največje gospodarstvo v Evropi zmanjšalo za 0,2 odstotka, potem ko so svetovni trgovinski spori začeli kazati svoj vpliv na to izvozno usmerjeno gospodarstvo.

Gre sicer za prvo četrtletje krčenja po letu 2015.

Medtem je evrsko območje v tretjem četrtletju po podatkih Eurostata, kot celota raslo po najpočasnejši stopnji v zadnjih štirih letih. Iz statističnega urada so sporočili še, da je na letni ravni gospodarska rast Nemčije v tretjem četrtletju dosegla 1,1 odstotka.

Cene nafte doživljajo kolaps

"Rahel padec BDP-ja v primerjavi z prejšnjim četrtletjem je večinoma posledica gibanj v zunanji trgovini: začasni izračuni kažejo, da se je obseg izvoza zmanjšal, vendar je bil obseg uvoza večji kot v drugem četrtletju," so sporočili iz nemškega statističnega urada Destatis.

"Kar zadeva domače povpraševanje so bili signali mešani. Medtem ko je bile bruto investicije v osnovna sredstva, tako v stroje, kot opremo v gradbeništvu večje kot v prejšnjem četrtletju, pa so se končni izdatki namenjeni potrošnji gospodinjstev zmanjšali."

"Trend upadanja"

V torek je raziskovalni inštitut ZEW dejal, da vlagatelji ne pričakujejo, da bo nemško gospodarstvo po slabosti v tretjem četrtletju hitro okrevalo. Nemška vlada je prejšnji teden označila morebitna ozka grla v avtomobilski industriji, ki izhajajo iz uvedbe novih standardov onesnaževanja, kot gospodarskega dejavnika.

Eden od ekonomistov je dejal, da sicer obstajajo pozitivna znamenja za Nemčijo, vseeno pa vprašanja okoli izvoza še naprej ostajajo odprta.

"V prihodnjih četrtletjih bi lahko prišlo do odboja tako pri porabi potrošnikov, kot izvozu, saj bodo proizvajalci avtomobilov nadomestili izgubljeni čas, sledila pa bo tudi poraba namenjena nakupu vozil," je dejala Jennifer McKeown iz družbe Capital Economics.

"Bolj bistveno je, da tako visoko zaupanje potrošnikov, naraščajoča rast plač in verjetnost izrazitega padca inflacije, vse kažejo na povečanje porabe v kratkoročnem obdobju. Vseeno bo rast izvoza še naprej v trendu upadanja, saj se je globalno povpraševanje še bolj omehčalo."

Dodala je, da bo Nemčija letos namesto predvidene 1,8 odstotne rasti dosegla samo 1,5 odstotno rast. Evrsko območje, ki združuje 19 držav je po podatkih Eurostata, v tretjem četrtletju doseglo samo 0,2 odstotno gospodarsko rast.

Francija je v tretjem četrtletju dosegla 0,4 odstotno rast, medtem ko je Italija ostala na ničelni rasti. Na letni ravni je območje doseglo 1,7 odstotno rast, kar je najpočasnejša rast od zadnjega trimesečja v letu 2014.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce