Finančni trgi

Prispevki

Nemčija po novem z minimalno plačo

Nemčija  po novem z minimalno plačo
April 03
06:54 2014

Nemška kanclerka Angela Merkel je odobrila načrte o prvi minimalni plači v zgodovini države, ki naj bi začel veljati z začetkom naslednjega leta, znašala pa bo 8,5 evra na uro.

Trenutno je Nemčija ena od sedmih držav evropske unije, ki nima določene minimalne plače in se je dosedaj za določitev minimalnih plač zanašala na sindikate in druge poslovne skupine.

Krščanski demokrati (CDU), ki jih vodi kanclerka Merklova so spremembe potrdili, kot del dogovora o delitve oblasti z Socialnimi demokrati (SPD).

"Delavci so dobili nazaj svoje dostojanstvo"

Parlament naj bi začel o predlogu minimalne plače razpravljati v začetku poletja. Predlog naj bi se od tam do septembra, za odobritev premaknil še v zgornji dom.

Nemčija naj bi letos zabeležila 1,9% gospodarsko rast

Ekonomisti so mnenja, da bi lahko višje plače v največjem evropskem gospodarstvu, pomagale pri vzpodbudi večje potrošnje prebivalstva in s tem k spodbuditvi gospodarske rasti.

Tiskovna predstavnica Socialnih demokratov (SDP), Katja Mast je ob objavi načrtov dejala: "Delo je dobilo nazaj svoje dostojanstvo z poštenim minimalnim plačilom v višini 8,5 evra in to neglede na to ali govorimo o vzhodu ali zahodu države, ter brez izjem v industrijskih panogah."

Kljub temu pa  minimalna plača ne bo zajemala mladoletnih oseb, pripravnikov, ali dolgotrajno brezposelnih oseb za prvih šest mesecev delovnega razmerja. Poleg tega bodo imeli tisti delodajalci, ki uporabljajo začasne ali sezonske delavce, dodatni dve leti za postopno uveljavljanje minimalne plače.

Za preostale nemške delodajalce, bodo novi predpisi začeli veljati z 1. januarjem leta 2015. Višino minimalne plače pa bodo pregledali vsako leto, začenjši z 1. januarjem leta 2018.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce