Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemčija se je za las izognila recesiji

Nemčija se je za las izognila recesiji
February 15
08:12 2019

Nemško gospodarstvo se je v zadnjih treh mesecih lanskega leta komajda izognilo padcu v recesijo. Največje gospodarstvo Evrope je tako v lanskem zadnjem četrtletju zabeležilo ničelno rast, so sporočili iz državnega urada za statistiko.

To pomeni, da se je država izognila dvema zaporednima četrtletjema krčenja rasti, kar je običajna opredelitev recesije. Rast je najbolj zavirala nizka uspešnost trgovine, hkrati pa je ostaja še naprej umirjena potrošniška poraba.

Trgi so se na nova trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko odzvali z rastjo

Ničelna rast zabeležena v obdobju med oktobrom in decembrom, sledi 0,2 odstotnemu krčenju gospodarstva v tretjem četrtletju. Razlogi za počasnejšo rast v lanskem letu so upočasnitev svetovnega gospodarstva in šibkejši avtomobilski sektor, saj so nemški potrošniki manj pripravljeni na nakupe novih avtomobilov zaradi zmede glede novih emisijskih standardov.

Poleg tega je nizka raven vodostajev, še zlasti Rena, vplivala na rast zaradi zadrževanja gibanja nekaterih proizvodov.

"Zaskrbljujoči" obeti

Višji ekonomist pri družbi Capital Economics, Jack Allen je dejal: "Če pogledamo Nemčijo v celotnem letu 2018 lahko opazimo precej široko upočasnitev rasti. Opazili smo upočasnitev porabe gospodinjstev, padec poslovnih naložb in upočasnitev rasti izvoza."

Dodal je: "Kar je še posebej zaskrbljujoče je, da nekateri zgodnji znaki za leto 2019, kažejo, da je močan odboj rasti malo verjeten."

Ameriške tarife na izvoz avtomobile iz EU, s katerimi je zagrozil ameriški predsednik Donald Trump, bi lahko imele velik vpliv na Nemčijo opozarja Allen, a tudi, če do tega ne bo prišlo, upočasnitev svetovnega gospodarstva pomeni, da bo Nemčija v letošnjem letu dosegla samo 1 odstotno gospodarsko rast, medtem ko je le ta lani znašala 1,5 odstotka.

Na drugi strani je Claus Vistesen iz družbe Pantheon Macroeconomics, dejal, da je "optimističen", da bo prvo četrtletju v letošnjem letu boljše. "Januarske gospodarske raziskave so bile slabe... toda neto izvoz ne bo večno v prostem padu, potrošniška poraba pa bi se morala povečati."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce