Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemški izvoz se je julija krepko znižal

Nemški izvoz se je julija krepko znižal
September 12
06:57 2016

Nemški uvoz je v juliju krepko upadel in zabeležil največji padec v skoraj letu dni, potem ko se je povpraševanje po nemškem blagu po svetu zmanjšalo. Desezonizirani izvoz se je tako glede na mesec prej znižal za 2,6 odstotka, kar je največji padec po lanskem avgustu. Podatki inštituta Destatis, sledijo objavi ekonomskih podatkov, ki so predstavili temačno sliko nemške proizvodne industrije. Industrijska naročila so se tako v juliju komaj kaj povečala, izhodna proizvodnja, pa se je znižala za največ v zadnjih skoraj dveh letih.

Nemčija je v prvem četrtletju več kot podvojila svojo gospodarsko rast

Nemško gospodarstvo je gnano iz strani zgodovinsko močne blagovne izmenjave z drugimi državami, zato je državi kljub upočasnitvi v juliju uspelo doseči 19,4 milijarde evrov težak trgovinski presežek. Povpraševanje po izdelkih iz največjega evropskega gospodarstva, se je najbolj znižalo v državah zunaj EU. Izvoz v takoimenovane "tretje države", ki vključuje Kitajsko, Rusijo, Japonsko in ZDA, se je v primerjavi z lanskim julijem znižal za 13,8 odstotka. Medtem se je nemški izvoz v Evropske države izven Eu, ki vključuje tudi Veliko Britanijo znižal za 8,8 odstotka.

"Počasno"

"Julij za nemško gospodarstvo ni bil dober mesec," je dejal Carsten Brzeski iz družbe ING in dodal, da presenetljivo šibke številke o trgovini povečujejo zaskrbljenost glede rasti. "Nadaljnje ohlajanje gospodarstva v prihajajočih mesecih, bi lahko povečalo podporo za pravkar začete razprave o fiskalnih spodbudah," je še dejal Brzeski.

Ekonomist iz Commerzbank, Ralph Solveen je dejal, da je padec izvoza v juliju posledica dejavnikov kot je večje število praznikov. "Vseeno pa izvoz v prihodnjih mesecih zagotovo ne bo gonilna sila nemškega gospodarstva. Svetovno povpraševanje je počasno, znižuje pa se tudi učinek šibkejšega evra," je zaključil. Uvoz v državo se je desezonizirano, glede na prejšnji mesec znižal za 0,7 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce