Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nemško gospodarstvo pričakuje zlato jesen

Nemško gospodarstvo pričakuje zlato jesen
September 27
07:09 2016

Zaupanje med nemškimi družbami, se je po podatkih raziskave družbe Ifo, v septembru dvignilo na najvišji nivo v zadnjih dveh letih. Indeks, ki meri razpoloženje v nekaj več kot 7000 podjetjih po državi se je dvignil na 109,5 točke, medtem ko je indeks v avgustu dosegel 106,3 točke.

"Nemško gospodarstvo pričakuje zlato jesen," je dejal vodja raziskovalne družbe Ifo, Clemens Fuest. Avgusta se je sicer razpoloženje močno poslabšalo, zaradi Britanskega glasovanja za izhod iz Evropske Unije. Te skrbi so se tako za sedaj razpršile. "Podjetja so očitno optimistična glede prihajajočih mesecev. Prav tako so bolj zadovoljna s svojim trenutnim poslovnim položajem," je dejal Fuest.

Nemčija je v prvem četrtletju več kot podvojila svojo gospodarsko rast

Izboljšano zaupanje so opazili v proizvodnem sektorju, trgovini na debelo in drobno, ter v storitvenih dejavnostih. Še posebej dobro je bilo razpoloženje v gradbeništvu, saj je gradbeni indeks dosegel novo rekordno vrednost.

Vseeno pa so nekateri analitiki glede poročila skeptični. "Na splošno dvomimo, da bo rast tako močna, kot namiguje poročilo Ifa," je dejala ekonomistka pri družbi Capital Economics, Jennifer McKeown. "Vseeno pa podatki kažejo na to, da nemško gospodarstvo še naprej prekaša svoje vrstnike in zmanjšuje zaskrbljenost nad zadnjimi trdnimi podatki, ki so kazali na upočasnjevanje rasti," je dodala.

Rast nemškega gospodarstva se je v drugem četrtletju, se je po 0,7 odstotni rasti v prvem četrtletju, upočasnila na 0,4 odstotka. Vseeno je bila upočasnitev manjša, kot so pričakovali trgi.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce