Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nestle je za 6 milijard evrov kupil pravico za prodajo kave družbe Starbucks

Nestle je za 6 milijard evrov kupil pravico za prodajo kave družbe Starbucks
May 08
06:18 2018

Nestle je napovedal, da bo verigi kavarn Starbucks plačal 6 milijard evrov za prodajo kavnih izdelkov podjetja. Švicarski velikan, ki ima med drugim v lasti blagovne znamke Nescafe in Nespresso, bo imel pravico tržiti kavo Starbucksa v maloprodajnih trgovinah zunaj verige kavarn.

Ta del podjetja trenutno ustvari približno 1,7 milijarde evrov prihodkov iz prodaje na leto. Dogovor pomeni, da bodo lastniki Nespressovoh strojev lahko kupili izdelke blagovne znamke Starbucks za svojo domačo uporabo.

Nestle se je odločil za prodajo blagovnih znamk sladkarij italijanskemu Ferreru

Potrošniki bodo lahko lažje kupili tudi kavno zrnje Starbucks, mleto in instantno kavo, saj ima Nestle, ki je največji proizvajalec prehrambenih izdelkov na svetu široko distribucijsko mrežo, ki bo pomagala pri trženju Starbucks izdelkov po vsem svetu.

Ime Nestle se sicer na Starbuckovih izdelkih ne bo pojavilo, vseeno pa bi lahko posel Nestleju pomagal pri okrepitvi poslovanja v ZDA, zahvaljujoč njihovi blagovni znamki kave High Street.

Mark Schneider, ki je leta 2016 postal prvi tujec na vodilnem mestu Nestleja v skoraj 100 letih, poizkuša s širitvijo povečati dobiček podjetja.

Lansko leto je Nestle plačal 357 milijonov evrov za 68 odstotni delež v družbi Blue Bottle Coffe, kalifornijskemu podjetju, ki svojo kavo strankam prodaja prek spleta in ima številne trgovine v ZDA in na Japonskem.

Kona Haque iz trgovalne družbe ED&F Man, je dejala, da pri Nestleju z najnovejšim dogovorom ciljajo na krepitev svojega položaja na ameriškem trgu. "Trenutno je Nestle zelo znan po svoji instant kavi. To je priložnost, da svoje poslovanje širijo na področje pražene in mlete kave, kar je med današnjimi mladimi rastoči trend," je dejala.

Schneider je "globalno kavno sodelovanje" z Starbucksom opisal kot "lep dan za ljubitelje kave po vsem svetu". Nestle je dejal, da bodo prevzeli 500 zaposlenih v podjetju Starbucks, vendar bodo še naprej nastanjeni v Seattlu, ki je že zadnjih 47 let sedež skupine.

Družba je nedavno prodala svoje ameriško poslovanje za izdelavo sladkarij, vključno z znamkama Crunch in Butterfinger skupini Ferrero za 2,25 milijarde evrov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce