Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

New York je prvi uvedel omejitve za storitve kot sta Uber in Lyft

New York je prvi uvedel omejitve za storitve kot sta Uber in Lyft
August 09
06:29 2018

New York je postal prvo veliko ameriško mesto, ki je odobrilo omejitev izdaje licenc za ponujanje storitev vožnje, hkrati pa so določili tudi minimalne plačilne pogoje za voznike. Predpisi bodo vplivali na priljubljene aplikacijske storitve, kot sta Uber in Lyft, ki sta obe sprejemu predpisov nasprotovali.

Vozniki rumenih taksije in zagovorniki proti gostemu prometu so si po skokoviti rasti aplikacij, ki ponujajo prevozne storitve za sprejem regulativnih ukrepov prizadevali že več zadnjih let. V mestu tako sedaj ljudi prevaža že 80,000 avtomobilov teh storitev, medtem ko je tradicionalnih rumeno obarvanih taksije samo še 13,500.

Uber je zaustavil razvoj samovozečih tovornjakov

Taksisti so ta teden pred sedežem New York City Taxi and Limousine Commission (TLC) protestirali v podporo sprejemu predpisov in držali table z imeni in obrazi šestih voznikov taksijev, ki so v letošnjem letu storili samomor.

Kampanija in sindikalne skupine so za samomore voznikov direktno okrivili, finančne pritiske, ki so jih ustvarile aplikacije za vožnje.

Predpisi, ki so bili sprejeti včeraj, uvajajo eno leto trajajoči moratorij na izdajo novih licenc za prevozne storitve, z izjemo vozil, ki jih lahko uporabljajo invalidi na vozičkih.

Hkrati dajejo predpisi TLC-ju moč reguliranja najnižjih tarif za vožnje, minimalnega plačila za voznike in nov pravilnik za delovanje družb, ki uporabljajo aplikacije. Zakonodajo je podprl župan New Yorka Bill de Blasio, ki je dejal, da jim bo pomagala "ustaviti pritok avtomobilov", ki povzročajo zastoje v mestu.

Vseeno so bile družbe, ki ponujajo storitve vožnje do predpisov kritične in trdijo, da bodo škodovale potrošnikom.

Pri Uberju so tako v izjavi dejali: "12 mesečni odmor pri podeljevanju novih licenc bo ogrozil enega od najbolj zanesljivih možnosti prevoza, ob tem pa ne bo naredil nič za izboljšanje stanja na podzemni železnici ali olajšal zastojev na cestah."

Pri Lyftu so dejali, da bo poteza "Newyorčane poslala nazaj v ero, ko so le s težavo dobili prevoz, zlasti če so prihajali iz bolj oddaljenih predelov mesta."

New York je sicer največje ameriško tržišče za aplikacijo Uber. Študija objavljena prejšnji mesec je tako ocenila, da vozniki prek aplikacij sedaj v New Yorku na mesec opravijo več kot 17 milijonov potovanj. Študija, ki so jo naročili pri TLC je priporočila, da bi morala znašati plača za voznike vsaj 17,22 dolarja na uro, hkrati pa je ugotovila, da 85 odstotkov voznikov, ki delujejo prek aplikacij sedaj zasluži manj od tega zneska.

Združenje taksistov v New Yorku, ki šteje 18,000 članov je pozdravilo odločitev in jo na svoji spletni strani označilo kot zgodovinsko zmago.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce