Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ninitendo je po tržni vrednosti že prehitel Sony

Ninitendo je po tržni vrednosti že prehitel Sony
July 20
07:36 2016

Če pomislite na japonskega tehnološkega velikana, resnično globalnega akterja iz japonske, vam najbrž najprej na misel najprej pride družba Sony. A pomislite še enkrat, mesto je namreč Sonyu prevzela družba Nintendo.

Po neverjetnem dvigu vrednosti delnic družbe od začetka prodaje igre Pokemon Go, je družba po tržni vrednosti prehitela Sony. Gre za sočno naslovnico, a kaj dejansko to pomeni? Je sedaj Nintendo dejansko večji kot Sony? Je družbi sploh smiselno primerjati? V torek so delnice Nintenda spet pridobile 14 odstotkov vrednosti, kar pomeni, da so od začetka prodaje igre Pokemon Go, 6. julija svojo vrednost kar podvojile.

Nintendo zabeležil veliko rast vrednosti delnic

Tako je sedaj tržna vrednost Nintenda dosegla 34,4 milijarde evrov, kar je približno 250 milijonov evrov več od Sonya. In vse to predenj je igra Pokemon Go sploh dosegla domači trg. A je rast vrednosti družbe dejansko upravičena?

"Zelo preprost odgovor se glasi: da," pove Gerhard Fasol iz družbe Eurotechnology iz Tokija. "Če trg misli, da je družba vredna toliko ko je, potem je njena vrednost upravičena." Konec koncev je govora o tržni vrednosti.

"Ogromen potencial"

A moramo narediti korak dlje opozarja Fasol in se vprašati ali sta družbi sploh primerljivi. "Pokemon ima še vedno velik potencial - pomislimo naprimer le na intelektualno lastnino likov v igri," razloži. "Tu se skriva ogromen potencial za služenje denarja." Gre za ključno značilnost igračarske industrije, uspešnost in predstavo igre je namreč zelo težko napovedati ali predvideti.

Vsak takšen val rasti vrednosti, kot ga trenutno doživlja Nintendo naznanja previdnost, opozarjajo analitiki. "Že se nahajamo v območju balona - vrtoglava rast delnic bi se lahko ustavila," pove Neil Wilson iz družbe ETX Capital. "Vrednost je narasla tako daleč prek kakršnihkoli ravni podpore, da bi lahko bil padec za tiste, ki so prepričani v nadaljnjo rast zelo boleč."

Izjemen uspeh igre Pokemon Go je presenetil tudi največje veterane na trgu. Nintendo je seveda upal na uspeh, a tudi njih je najbrž navdušenje nad malimi virtualnimi pošastmi po vsem svetu ujelo nepripravljene. Gre za presenetljiv uspeh, a če jim ga bo uspelo obdržati, bo lahko vplival na trajno preobrazbo usode družbe.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce