Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nissan je za letos napovedal rekordno izgubo

Nissan je za letos napovedal rekordno izgubo
July 29
05:51 2020

Delnice Nissana so med trgovanjem na borzi v Tokiju izgubile 10 odstotkov vrednosti, saj je družba objavila opozorilo, da bodo letos zabeležili rekordno visoko izgubo. Pri drugem največjem japonskem izdelovalcu avtomobilov so tako dejali, da za letos pričakujejo izgubo v višini več kot 4 milijard evrov, saj izbruh pandemije kitajskega virusa, ovira njihova prizadevanja za preoblikovanje poslovanja.

Napoved, ki je slabša od pričakovanj, prihaja hkrati v času, ko je družba napovedala, da bodo ustvarili najnižje prihodke od prodaje v zadnjem desetletju. Gre za najnovejši prikaz obsega škode, ki jo je pandemija povzročila svetovni avtomobilski industriji.

"Tržni obeti ostajajo negotovi, hkrati pa bi lahko zaradi možnosti drugega vala okužb, videli še nadaljnje poslabšanje povpraševanja," je vlagateljem povedal izvršni direktor družbe, Makoto Učida. Učida je poleg tega dejal, da podjetje letos svojim delničarjem ne bo izplačalo dividend.

Zlato z rekordno rastjo nato pa so vlagatelji unovčevali velike dobičke

Nissanova svetovna prodaja se je v obdobju od aprila do junija zmanjšala za 48 odstotkov, v Severni Ameriki se je prepolovila, na Kitajskem pa se je znižala za 40 odstotkov. Družba se je sicer že pred pandemijo kitajskega virusa spopadala s številnimi vprašanji.

V maju je tako Nissan napovedal velik načrt za preobrat v poslovanju, potem ko so v prejšnjem poslovnem letu poročali o svoji največji izgubi v zadnjih dveh desetletjih. V okviru štiriletnega načrta se bo obseg proizvodnje družbe zmanjšal za 20 odstotkov, hkrati pa naj bi zaprli svoj obrat v Barceloni, v Španiji.

V maju je njihov zavezniški partner Renault sporočil, da bodo kot del načrta za znižanje stroškov poslovanja za 2 milijardi evrov po svetu odpustili 15,000 svojih zaposlenih, saj je prodaja avtomobilov družbe zaradi pandemije močno upadla.

"Ta načrt je bistven," je takrat sporočila začasna direktorica Renaulta Clotilde Delbos, ki je hkrati napovedala, da bo družba večji poudarek namenila izdelavi električnih vozil in kombijev.

V Franciji bo družba odpustila približno 4600 zaposlenih, Renault pa je sporočil, da je glede rezov in zapiranja proizvodnje v pregledu šest njihovih obratov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce