Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nissan je znižal svojo napoved za letne dobičke

Nissan je znižal svojo napoved za letne dobičke
November 08
09:21 2017

Japonski Nissan je znižal napoved celoletnih dobičkov, potem ko je škandal povezan z varnostnimi pregledi znižal njihove prihodke. Proizvajalec avtomobilov tako pričakuje, da bo v poslovnem letu, ki se zaključi marca prihodnje leto ustvaril dobiček v višini 4,9 milijarde evrov, kar je manj od 5,2 milijarde evrov, ki so jih napovedovali pred tem.

Hkrati so v zadnjem četrtletju doživeli tudi močan upad dobičkonosnosti, kar je predvsem posledica šibke prodaje v ZDA. Družba je bila prejšnji mesec na domačem trgu prisiljena odpoklicati 1,2 milijona avtomobilov, potem ko so odkrili napake pri varnostnih pregledih. Med današnjo tiskovno konferenco v Yokohami se je izvršni direktor družbe Hiroto Saikawa, globoko opravičil in se zavezal, da bo podjetju po škandalu "povrnil zaupanje javnosti". "Rad bi izrazil opravičilo strankam, poslovnim partnerjem, trgovcem in vsem ljudem, ki podpirajo Nissan," je dejal.

Toyota je za letos napovedala višjo dobičkonosnost

Drugi največji japonski proizvajalec avtomobilov je za približno tri tedne prekinil domačo proizvodnjo, potem ko je bilo razkrito, da so varnostne preglede avtomobilov v zadnjih desetletjih opravljali nekvalificirani delavci. V sredo so ponovno nadaljevali z proizvodnjo v vseh šestih domačih tovarnah.

Saga je najnovejša v nizu kršitev japonskih proizvajalcev, vključno s škandalom o ponarejanju podatkov v družbi Kobe Steel. Lani pa so na primer pri Mitsubishi Motorsu priznali, da so pri nekaterih modelih ponarejali teste o učinkovitosti porabe goriva.

Posodobitev poročila o ustvarjenih prihodkih

Medtem ko se pričakuje, da bodo stroški povezani z varnostnim škandalom prizadeli letne dobičke družbe, pa so tudi druge težave vplivale na manjše četrtletne prihodke. Dobiček iz poslovanja v zadnjih treh mesecih se je znižal na 974 milijonov evrov, kar je precej manj od 1,24 milijarde evrov dobička ustvarjenega v enakem lanskem obdobju.

Rezultati, ki niso dosegli tržnih pričakovanj, prihajajo medtem ko se je prodaja družbe na ameriškem trgu zmanjšala za 2,2 odstotka. Včeraj so pri Toyoti - največjemu japonskemu proizvajalcu avtomobilov sporočili, da je njihova prodaja na ameriškem trgu dosegla najnižje nivoje v zadnjih treh letih.

Kljub temu je šlo Nissanu bližje domu precej bolje. Njihova prodaja na kitajskem se je tako povečala za 8 odstotkov, medtem ko so doma prodali kar 25,6 odstotka več avtomobilov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce