Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe

Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe
September 13
05:53 2021

Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni organi naj bi tako po poročanju časopisa Financial Times želeli razbiti plačilni sistem Alipay, ki je največja kitajska plačilna aplikacija z več kot milijardo uporabnikov.

V okviru načrta naj bi bila tako za donosno posojilno poslovanje, ustvarjena ločena platforma. Gre sicer zgolj za zadnjo od številnih potez komunističnega režima v Pekingu, ki si prizadeva za popoln nadzor nad velikimi podjetji v državi.

Ant Group bi lahko bil poleg tega prisiljen predati tudi podatke svojih uporabnikov, na katerih temeljijo njihove odločitve o izdaji posojil, novi družbi za oceno kreditne sposobnosti, ki bo seveda pod nadzorom avtoritarnega režima, je zapisano v poročilu.

Pomanjkanje čipov naj bi avtomobilsko industrijo pestilo tudi prihodnje leto

Delnice Alibabe so med trgovanjem na borzi v Hong Kongu izgubile več kot štiri odstotke vrednosti. Ant Group sicer zadeve še ni komentiral.

To sicer ni prvič, da si je kitajska komunistična partija, kot tarčo izbrala družbo Ant Group. Poslovni imperij Jacka Ma-ja, ki je soustanovitelj Ant Group je namreč prizadel niz odmevnih regulativnih ukrepov komunističnega režima.

Kitajski režim se je tako že oktobra lani spravil na podjetje, potem ko Ma javno kritiziral regulativne organe in jih obtožil, da dušijo inovativnost na trgu. Kitajska komunistična partija se je odzvala z brutalnim zatrtjem splavitve delnic skupine Ant, ki bi po napovedih analitikov prinesla prek 33 milijard evrov.

Poleg tega so komunistične oblasti Alibabo v aprilu kaznovale s plačilom rekordne 2,5 milijarde evrov težke globe. Poleg tega je so komunistični regulatorji skupino Ant pozvali tudi k "temeljiti prenovi poslovanja", vključno s prestrukturiranjem v finančni holdnig.

Poleg tega je morala družba svoji dve podjetji za izdajo mikro posojil Jiebei in Huabei, združili v novo finančno podjetje. Po poročanju Financial Timesa pa skupina Ant ne bo edini kitajski spletni posojilodajalec na katerega bodo vplivala nova pravila.

V zadnjih mesecih je kitajski avtoritarni režim v obsežnem zatiranju svobode, za tarče izbral tudi druge internetne velikane, pri čemer komunistične oblasti najbolj zanima vprašanje konkurenčnosti, zasebnosti, kot tudi uporabniških podatkov in kriptovalut.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles