Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nova odpoved naročil za Boeingova letala 737 Max

Nova odpoved naročil za Boeingova letala 737 Max
July 08
05:56 2019

Nizkocenovni letalski prevoznik Flydeal iz Saudove Arabije je odpovedal naročilo za 30 Boeingovih letal 737 MAX. Odločitev sledi dvema nesrečama letal tega tipa, prva se je zgodila oktobra lani v Indoneziji, druga pa marca v Etiopiji, v obeh nesrečah pa je življenje izgubilo 346 ljudi.

Vse od takrat so letala tega tipa prizemljena, Boeing pa trenutno dela na popravkih programske opreme, ki bodo zadovoljili regulativne organe.

Pri Boeingu so dejali, da se je družba Flydeal za prekinitev naročila odločila zaradi "časovnih zahtev". Posel, ki je vseboval tudi možnost dodatnega nakupa 20 letal 737 Max naj bi bil po kataloških cenah vreden 5,9 milijarde dolarjev, vseeno pa letalske družbe za nakup velike količine letal prejmejo zajetne popuste na to ceno.

Težave za Boeingova letala 737 MAX se še stopnjujejo

Namesto tega se je družba, ki je v lasti državnega prevoznika Saudi Arabian Airlines, odločila, da bo upravljala z floto letal Airbus A320.

Izguba leta ET302 letalske družbe Ethiopian Airlens v marcu je bila druga tragična nesreča, ki je v obdobju petih mesecev vključevala letala 737 Max. Skoraj identična nesreča se je pred tem pripetila v Indoneziji, ko je v morje pred glavnim mestom Jakarta padlo letalo prevoznika Lion Air.

Preiskovalci nesreč so svoja prizadevanja osredotočili na nadzorne sisteme letala, medtem ko Boeing z regulatorji dela na nadgradnji svoje programske opreme. Trenutno še ni postavljenega datuma, kdaj bi lahko letala dobila dovoljenje za ponovno letenje.

Prejšnji teden je Boeing napovedal, da bo bodo za pomoč družinam prizadetim v dveh nesrečah namenili 100 milijonov dolarjev. Plačilo, ki naj bi trajalo več let je neodvisno od tožb, ki so bile proti družbi vložene po dveh nesrečah. Odvetniki družin žrtev so sicer potezo družbe že zavrnili.

"Popolno zaupanje"

Prejšnji mesec je letalski prevoznik IAG napovedal, da namerava kupiti 200 letal Boeing 737 Max. Čeprav ne gre za trdno naročilo pa so ga mnogi videli kot spodbudo za Boeing. Omenjena letala bi uporabljale letalske družbe IAG, vključno z British Airlines, Vueling in Level.

Pismo o nameri je bilo podpisano na sejmu v Parizu.

Izvršni direktor družbe IAG Willie Walsh he takrat dejal: "Boeingu popolnoma zaupamo in pričakujemo, da se bo letalo v prihodnjih mesecih uspešno vrnilo v obratovanje, ko bo prejelo soglasje vseh regulativnih organov".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce