Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Nova Zelandija zapadla v najhujšo recesijo v zadnjih desetletjih

Nova Zelandija zapadla v najhujšo recesijo v zadnjih desetletjih
September 17
07:02 2020

Nova Zelandija se je znašla v najbolj globoki recesiji v zadnjih desetletjih, potem ko je njihova skrajno leva vlada zaradi manjšega števila okužb z novim kitajskim virusom, sprejela zelo stroge karantenske ukrepe. Gospodarsko otoške države se je tako v drugem četrtletju, zaradi strogih ukrepov skrčilo za kar 12,2 odstotka.

Gre sicer za prvo recesijo Nove Zelandije po svetovni finančni krizi in najhujšo po letu 1987, ko so uvedli sedanji sistem merjenja gospodarske rasti. Na drugi strani vlada upa, da bo njen odziv na pandemijo privedel do hitrega gospodarskega okrevanja.

Država s skoraj 5 milijonov prebivalcev je za kratek čas celo razglasila, da so virus premagali, kljub temu, da se primeri sedaj ponovno pojavljajo, pa je zaradi virusa umrlo samo 25 ljudi.

Gospodarstvo bo sicer zelo verjetno eno do ključnih vprašanj na volitvah, ki bodo potekale prihodnji mesec in so bile zaradi nepričakovanega porasta okužb z kitajskim virusom v avgustu odložene.

Predsednik Trump zavrnil možnost podaljšanja roka za prodajo aplikacije TikTok

Predstavnik statističnega urada Nove Zelandije, Paul Pascoe je dejal, da so ukrepi države, ki so jih začeli izvajati po 19. marcu močno prizadeli nekatere gospodarske sektorje. "V panogah, ko so trgovina na drobno, hoteli in restavracije ter transport, so utrpeli močne padce v poslovanju, saj jih je neposredno prizadela prepoved mednarodnih potovanj in stroge zapore po vsej državi," je dejal.

Vlada premierke Jacinde Ardern je sporočila, da naj bi uspeh pri zatiranju virusa pomagal obetom za okrevanje. Finančni minister Grant Robertson je tako dejal, da so številke o BDP-ju boljše od pričakovanj in izrazil prepričanje, da je pred njimi obdobje močnega gospodarskega okrevanja.

Tudi nekateri analitiki napovedujejo hitro okrevanje, kar naj bi bila posledica močnega odziva države na virus.

"Pričakujemo, da bo rekordnemu padcu BDP-ja v drugem četrtletju sledil rekorden dvig gospodarske rasti v tretjem četrtletju," je dejal višji ekonomist pri banki Westpac, Michael Gordon.

Kljub temu pa so napovedi centralne banke v države objavljene včeraj pokazale, da bodo visoka zadolženost in nadaljnje motnje v gospodarstvu upočasnile popolno okrevanje.

Na drugi strani je opozicijska nacionalna stranka vlado obtožila popolnega pomanjkanja pragmatizma, kar je močno povečalo vpliv pandemije na gospodarstvo. Nova Zelandija je tako zabeležila strmejši padec gospodarske rasti kot Avstralija, kjer so bili ukrepi za zaporo bolj življenjski in manj restriktivni.

A tudi v Avstraliji je skrajno leva vlada v zvezni državi Victoria poskrbela za nove neživljenjske ukrepe zapore, kar bo zelo verjetno močno vplivalo na gospodarsko okrevanje države.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles