Finančni trgi

Prispevki

Nove težave za Airbus A380, tokrat odpoved iz strani Singapore Airlines

Nove težave za Airbus A380, tokrat odpoved iz strani Singapore Airlines
September 15
07:19 2016

Letalska družba Singapore Airlines se je odločila, da ne bo obdržala svojega prvega najetega letala Airbus A380, kar je nov v vrsti udarcev za največje potniško letalo v zgodovini. Singapore Airlines je bil sicer eden od začetnih naročnikov dvokrovnega letala, v letu 2007. A so se pri družbi letos odločili, da svoje 10 letne pogodbe za najem letal A 380, ki poteče prihodnje leto ne bodo podaljšali.

Airbus se odločil za znižanje proizvodnje modela A380

Novica prihaja potem ko je Airbus več kot prepolovil svoje cilje za dostavo letal A380, kar dviguje zaskrbljenost, da bi lahko letalo proizvajalcu spet začelo ustvarjalo izgubo.

Predstavnik družbe Singapore Airlines je dejal: "Naših prvih pet letal A380 smo najeli za 10 let, z možnostjo podaljšanja najema. Prvi najem letala poteče oktobra prihodnje leto, pri družbi pa smo se odločili, da najema ne bomo podaljšali. Glede preostalih štirih letal bomo odločitve sprejeli kasneje."

Vseeno so dodali, da je družba pri Airbusu naročila pet ločenih letal A380, od katerih naj bi bilo prvo dobavljeno v drugi polovici prihodnjega leta. Letala A380 so sicer šele lani začela poslovati z dobičkom. Julija so pri Airbusu dejali, da bo omenjen model dobičkonosen tudi v prihodnjem letu, ko naj bi izpolnili le 20 naročil, medtem ko za daljšo prihodnosti niso dali nobenih napovedi.

Analitiki medtem pravijo, da so velika letala kot sta A380 in Boeing 747 padla v nemilost. Manjša letala so namreč lahko bolj dobičkonosna, ker jih je lažje zapolniti in so cenejša za uporabo.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce