Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Novica o razvoju cepiva sprožila optimizem na globalnih delniških trgih

Novica o razvoju cepiva sprožila optimizem na globalnih delniških trgih
November 10
07:08 2020

Novica o cepivu je sprožila nov val optimizma na delniških trgih po vsem svetu, vseeno pa so se cene nafte po včerajšnjem največjem enodnevnem povišanju v zadnjih petih mesecih, danes znižale. Kljub temu, so nekateri analitiki previdni glede hitrosti s katero bo cepivo uvedeno. "Glede na to, da je potrebnih več testov, nato pa sledi postopek odobritve. Proizvodnja in distribucija pomenita, da je učinkovito cepivo še vedno več mesecev oddaljeno od množične uporabe," je dejal Tai Hui, iz družbe JPMorgan Asset Management.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je pridobil 1,1 odstotka vrednosti in dosegel najvišje nivoje v zadnjih 29 letih, medtem ko je glavni avstralski borzni indeks ASX 200 pridobil 1,6 odstotka vrednosti.

Hongkonški indeks Hang Seng je pridobil 1 odstotek vrednosti, medtem ko je kitajski indeks CSI 300 upadel za 0,24 odstotka. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes zrasel za 0,12 odstotka.

Indonezija zapadla v prvo recesijo v zadnjih 22 letih

Med največjimi zmagovalci trgovalnega dneva so bile delnice potovalnih in turisičnih družb po vsej Aziji, kar je posledica optimizma ob spodbudnih novicah o cepivu.

Delnice letalskega prevoznika Qantas so pridobile 8,6 odstotka vrednosti in dosegle najvišjo raven po marcu, delnice Japan Airlines so pridobile 17,6 odtsotka vrednosti, medtem ko delnice letalskega prevoznika ANA zrasle za 16,4 odstotka. V Hongkongu so delnice družbe Cathay Pacific Airways poskočile za 14,9% in dosegle najvišje nivoje od julija.

Zgodaj danes je japonski premier Jošihide Suga svojemu kabinetu naročil, naj oblikuje svež spodbudni paket, ki bo pomagal oživiti nacionalno gospodarstvo in pomagal iznićiti sedanje učinke kitajskega virusa.

Močnejša uspešnost na azijskih trgih je čez noč sledila pozitivnemu dogajanju na trgih v ZDA in Evropi.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones pridobil 2,95 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 1,17 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 1,53 odstotka vrednosti. Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so danes pridobile 0,47 odstotka vrednosti.

Objava družbe Pfizer je evropske delnice pognala na najvišje nivoje v zadnjih osmih mesecih.

Medtem se v ZDA nadaljuje boj v predsedniških volitvah, pri čemer je vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell dejal, da je ameriški predsednik Donald Trump povsem upravičen do preiskave o volilnih goljufijah, o katerih bo po vsej verjetnosti odločalo ustavno sodišče, zato je treba še počakati z razglaševanjem zmagovalca volitev.

Japonski jen je proti dolarju pridobil 0,3 odstotka vrednosti in se okrepil na nivo 105,03 jena za dolar, na drugi strani je britanski funt nazadnje trgoval pri vrednosti 1,3174 dolarja.

Novice o razvoju cepiva so močno navzgor pognale tudi donose na ameriške državne obveznice. Krivulja donosa, ki označuje nagnjenost k tveganju je tako od marca dalje dosegla najvišje nivoje.

Indeks volatilnosti z VIX, ki meri zaskrbljenost vlagateljev je včeraj dosegel najnižjo stopnjo od konca avgusta.

Cene nafte so močno narasle in dosegle najvišje dnevne rasti v odstotkih v zadnjih petih mesecih, saj so novice o cepivu in dogovor proizvajalk nafte, spodbudili optimizem glede odboja povpraševanja. Kljub temu se je zagon med današnjim trgovanjem v Aziji izpel. Cena lahke ameriške nafte se je znižala za 1,49 odstotka na 39,69 dolarja za sod, medtem ko se je sod nafte znamke Brent pocenil za 1,25 odstotka.

Zlato je pridobilo 0,32 odstotka vrednosti in doseglo ceno 1867,6 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles